Карадайъ: Избирателят на ДПС е мъдър, ще направи правилния избор за президент

Избори

ДПС е взело решение коя президентска двойка ще подкрепи на балотажа. Това е станало на първото заседание на Централното оперативно бюро на партията след изборите. Лидерът Мустафа Карадайъ обаче не посочи конкретно име.

„Президентската институция трябва да бъде обединител на гражданите, да бъде стожер на Конституцията на Република България, законността и върховенството на правото. Да бъде полето за съгласие и по време на кризи, и в нормално време. Да бъде лице на държавността и на държавата пред света. Да бъде глас на национално-обединяващите каузи”, заяви той.

„Избирателят на ДПС е много мъдър и ще направи правилния избор. Ще гласува за президент, който се доближава най-много до така очертания профил”, допълни Карадайъ, който благодари на всички българи – и тези у нас, и тези в чужбина, и тези в Турция, за гласовете, които са дали за Движението.

От ДПС зададоха и няколко въпроса към ЦИК. От партията забелязали, че има секции, в които контролното преброяване не се засича с действителните гласове.

„Вътре в страната от РИК, при приемане на документите от ЦИК, имат отговорността да следят за изпълняването на това контролно преброяване. За секциите в чужбина тази роля е на ЦИК. Успял съм да преброя няколко секции, от тях съм констатирал две, в които има разминаване. Първият ми въпрос е по колко часа са чакали СИК от чужбина, за да предадат протоколите си в ЦИК? Вторият ни въпрос е как ЦИК е приела тези протоколи, без да се засичат контролите? Въпросът не е в самите изборни резултати – говорим за президентските избори и 2,3, 5 секции няма да повлияят на резултата. Но тук стои много сериозен въпрос – колко са протоколите с такива пропуски и как ЦИК е приела тези протоколи”, посочи Карадайъ. Той обясни и какво е нужно занапред за страната.

„Най-важното, което според нас оттук нататък е нужно на страната, е да има единство на страната, защото няма просперитет в общество, което е разединено. Ние в момента живеем в ситуация на много кризи – и здравна, и социална, и икономическа криза. Но имаме и криза на демокрацията, на държавността, тоест и политическа криза. И затова, за да може да преодолеем всички тези кризи, и да насочим държавата в посока, в която да имаме просперитет, първо е нужно единство на нацията”, смята лидерът на ДПС.

Източник: Нова тв

Вашият коментар