Данъчните отбелязват професионалния си празник – Денят на Св. Матей

Водещи, Икономика

На 16 ноември Националната агенция за приходите отбелязва професионалния си празник Денят на Свети Матей – първият събирач на данъци. Навръх празника си, данъчните отчитат още една година на рекордни приходи. До 31 октомври 2021 г. в НАП са постъпили близо 22,5 млрд. лева, което е 2,3 млрд. лева повече в сравнение със същия период на миналата година. За улеснение на данъкоплатците, НАП предлага 150 различни онлайн услуги, което я нарежда на водещо място в страната сред дигиталните институции.

За втора поредна година, служителите на приходната администрация посрещаме празника под знака на световната COVID пандемия. По традиция празника е повод да се номинират и награждават най-заслужилите, но и тази година обаче, няма номинирани и наградени, защото в тази ситуация отличени са всички. „, каза директора на офиса на НАП в Кърджали г-жа Елван Гюркаш. Тя благодари на служителите за неуморните усилия, всеотдайността и професионализма. „Пожелавам Ви да бъдете все така мотивирани и креативни, уверени и полезни с дейността и личния си пример! Давайте своя незаменим, съзидателен принос за издигане престижа на Националната агенция за приходите!“, пожела още директора на приходната администрация.

От началото на 2021 г. до момента 36 250 кърджалийци са потърсили услуга от данъчната администрация в областния център, отчитат от там. Изясняването на здравноосигурителния статус е била най-търсената услуга. Системата за управление на опашките отчита 10 420 изтеглени номера свързани със здравен статус. Близо 7 200 данъкоплатци и осигурители са платили с карта задълженията си през ПОС терминалите в офиса на НАП в Кърджали. Картовите преводи през ПОС терминалите не само са безплатни, но и плащането се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента. 4 983 клиенти са посетили офиса за издаване на удостоверения, а 2 173 за подаване на различен вид декларации. 4 300 са изтеглените номера за обслужване на осигурителни каси и счетоводни къщи, 3 133 граждани са ползвали повече от една услуга на едно гише.