Делчев: Има нарушения при съхранението на бутилки с кислород в болници в региона

Водещи, Общество

Нарушения при съхранението на бутилки с кислород са установени в 3 болнични заведения в областта. Това съобщи чрез Фейсбук областният управител Даниел Делчев. Той припомня, че е разпоредил проверки от държавните контролни органи в болници, социални заведения, хосписи и др.  по повод неприятния инцидент при извършване на ремонтни дейности в Инфекциозно отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ АД – Кърджали и последвалата трудова злополука с двама работници, разпоредих проверки от държавните контролни органи в болници, социални заведения, хосписи и др.

При извършена проверка в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ АД – Кърджали от Инспекцията по труда са установени следните нарушения:

– Работодателят не е осигурил първоначална проверка след инсталирането и преди пускането в експлоатация на инсталацията в инфекциозно отделение и по всички други участъци, в които са се извършили ремонтни дейности и подобрения по инсталацията и на инсталираните нови кислородни инсталации.

– Работодателят съхранява пълни бутилки с кислород без поставки и специално подготвени гнезда, клетки в складово помещение срещу спешно отделение, и без прегради в помещението с разпределителното табло до кислородната станция на територията на лечебното заведение.

– Работодателят използва складово помещение за съхранение на бутилки с кислород в помещение, намиращо се срещу спешно отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“, продължение на сградата на ЦСМП, подовете, стените и таваните на което не са равни и от негорими материали, изключващи възможността за образуване на искри при удар.

За установените нарушения са съставени и връчени 3 броя Актове за установяване на административно нарушение.

При подобни проверки са констатирани нарушения при съхранението на газови бутилки и в болниците в Ардино и Крумовград. Дадени са предписания със срок на изпълнение, уточнява Делчев.

Обект на проверки са били още: МБАЛ „Д-Р СЕРГЕЙ РОСТОВЦЕВ“ – гр. Момчилград,  МБАЛ „КЪРДЖАЛИ“ – гр. Кърджали, МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР „АВИЦЕНА“ – гр. Кърджали, ЦСМП и филиали на ЦСМП в област Кърджали, ДЪРЖАВНА ПСИХИАТРИЧНА БОЛНИЦА – гр. Кърджали, ХОСПИС „ДОБРОЛЮБИЕ“ – гр. Кърджали, ХОСПИС „ЧЕРВЕН КРЪСТ“ – гр. Кърджали, ДОМ ЗА СТАРИ ХОРА – гр. Кърджали, ДОМ ЗА СТАРИ ХОРА – гр. Крумовград, ДОМ ЗА МЕДИКО-СОЦИАЛНИ ГРИЖИ ЗА ДЕЦА – гр. Кърджали. В тях няма нарушения по отношение на организацията, безопасната употреба и работата със СПО и медицински газове.

Проверките на Инспекция по труда продължават. „Очаквам резултатите от проверките на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Държавна агенция за метрологичен и технически надзор“, заявява областният управител.

Даниел Делчев е категоричен, че не може да се  правят компромиси с живота и здравето на гражданите.