Към 16 часа – малко над 20% е избирателната активност в област Кърджали

Водещи, Избори

Към 16 часа 53 029 избиратели в област Кърджали са упражнили правото си на глас, съобщи Величка Георгиева, председател на РИК-Кърджали.

В община Ардино са гласували 5666 души, в община Джебел – 4588, в община Кирково – 6280, в община Крумовград – 7336, в община Кърджали – 18 936, в община Момчилград – 6524 и в община Черноочене – 3 700 избиратели.

20 жалби са постъпили към 16 часа в изборния ден, каза още Величка Георгиева.

По една от тях е установено, че майка и син са в една и съща секция в Момчилград. Проверката е направена  чрез справка в ГРАО. От комисията е отстранен синът, майка му остава, защото е председател на СИК.

По друга жалба, след намеса на Районната избирателна комисия, от присъствие в секции са отстранени кметове на населени места, които имали заповед да съблюдават за спазване на санитарните изисквания.

„Като цяло няма груби нарушения на изборния процес до момента, т.е. такива, които да възпрепятстват и нарушават правата на избирателите“, коментира председателят на РИК.

Тя допълни, че навсякъде в областта в секциите, в които се гласува машинно, устройствата работят. Единствено в селата Люляково и Патица са с хартиени бюлетини, след произнасяне на ЦИК.