Конкурсът за детска рисунка „Родопски багри” става на 7 години

Водещи, Култура

За седма поредна година Общински детски комплекс обявява провеждането на Областния конкурс за детска рисунка на тема „РОДОПСКИ БАГРИ”, в памет на именития кърджалийски художник Джемал Емурлов – Джими. Конкурсът е включен в Културния календар на Община Кърджали, а негови организатори са Община Кърджали, Общинският детски комплекс и СУ „Владимир Димитров – Майстора”, с подкрепата на РУО Кърджали.
Целта на конкурса е да популяризира творчеството на художника Джемал Емурлов – Джими, да открива и популяризира детските таланти в областта на изобразителното изкуство и предоставя възможност за творческа изява.
Темата „Родопски багри” е много близка до творбите на Джемал Емурлов. Тя дава възможност на децата за творческа интерпретация на природата, миналото, родопски митове и легенди, етнографски мотиви (обичаи, носии, бит), паметници на културата, фолклор, мултиетническа среда и др.
Според регламента на конкурса в него могат да участват всички деца и ученици на възраст от 6 до 19 г. Рисува се само с акварелни и темперни бои. Размер на рисунката – 35/50 см., без паспартиране.
На гърба на всяка творба трябва да има следната информация: трите имена на автора, възраст и клас, училище, извънучилищно звено, заглавие /ако има/, име и фамилия на ръководителя, телефон.
Класирането на участниците ще се извърши в три възрастови групи: І група – 6 – 10 г., ІІ група – 11 – 14 г., ІІІ група – 15 – 19 г. Ще бъдат присъдени І, ІІ и ІІІ награда за всяка възрастова група, поощрителни награди и специални награди.
Срок за получаване на рисунките – до 28 май на адрес:
гр.Кърджали 6600, ул.”Полковник Дервингов” №1, п.к. 102, ЦПЛР-Общински детски комплекс, за конкурса.
Телефон за информация: 0361 6 23 24.
Официалното откриване на изложбата „Родопски багри” ще се проведе на 16 юни от 15 часа в ОДК.
Джемал Емурлов – Джими е известен български художник живял и творил в Кърджали. Роден е през 1948 г., завършил Художествена академия в София, председател на Съюза на българските художници в Кърджали, учител по изобразително изкуство в СУ ”Владимир Димитров – Майстора”, основател на Арт галерията в града. Негови картини се намират в художествените галерии на почти всички областни градове на България, в много частни колекции в чужбина, а също и в Националната художествена галерия.
През 2008 г. Джемал Емурлов – Джими е обявен за почетен гражданин на Кърджали. Напуска този свят през 2014 г. Неговото творчество е посветено на неповторимото излъчване на обикновения човек, обаянието на женския образ и на красотата на Родопите.