370 участници идват в Кърджали за 6-ия фолклорен фестивал „Перпера 2019“

Общество

За шести пореден път на 09.11.2019 г. (събота) от 14.15 ч. в Дома на културата в град Кърджали ще се проведе традиционния Фолклорен фестивал на любителските клубове по танци „ПЕРПЕРА 2019”. В сравнение с предишни години, записалите се в надиграването състави тази година са най-много на брой – 19, с над 370 участници на сцената.  Внушително – 6 на брой е участието на гостите от област Хасково – 2 състава от град Хасково и по един от Харманли, Димитровград, Симеоновград и Хасковски минерални бани. Четири състава са от област Стара Загора, 2 от областния град и 2 от град Раднево. Три са съставите от община Рудозем, област Смолян – от с. Чепинци, с. Рибница и с. Войкова лъка. Не изостава в бройката и регион Кърджали, който се представя със шест състава- 2 от град Кърджали и по един от Момчилград, Джебел, Кирково и Бенковски.

Надиграването няма състезателен характер. Всеки от съставите ще се представи с две хора по собствен избор. Целта на фестивала е съхранение и популяризиране богатството на българския фолклор, чрез широко участие на състави от цялата страна, без възрастово ограничение. Организатори на фестивал ПЕРПЕРА са Тракийско дружество „Димитър Маджаров”, Тракийско младежко дружество Кърджали, Народно читалище „Тракия – 2009” Кърджали и танцовият им  клуб „Хоротропци -ТРАКИЯ” с активното съдействие на община Кърджали.

Фестивалът, както всяка година ще започне с шествие и музика на участниците от 13.30 ч. по бул. „България“ – от Пощата до Дома на културата. Каним гражданите и гостите на града на 09.11.2019 г. /Събота/ от 14:15 часа в Дома на културата – гр. Кърджали.

ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН.

От организаторите