Ардино иска каскада Горна Арда да бъде с 3 хидровъзела

Община Ардино държи каскада „Горна Арда“ да има 3 хидровъзела. Това стана ясно по време на среща между общинското ръководство и представители на електроразпределителното дружество, ангажирано с проекта.

sreshta_gorna_arda„Желанието на общинското ръководство и на жителите на Ардино е проектът да бъде реализиран възможно в най-скоро време. Бихме искали каскадата да се осъществи в първоначалния си тристъпален вариант с хидровъзли Мадан, Ардино и Сърница с предвидена мощност от около 170 МВт. Считаме, че реализацията му ще даде тласък и ще подпомогне социално-икономическото развитие в региона”, заяви зам.-кметът Изет Шабан. Той изрази желание в работата на междуведомствената група за реализирането на проекта да бъде включен и представител от общината в лицето на кмета Ресми Мурад. Позицията му беше потвърдена и от другия заместник кмет на Ардино Наско Кичуков и от председателят на общинския съвет Сезгин Байрям. По време на срещата те бяха запознати с хода на развитие на хидроенергийния проект.

„Надяваме се, че законовата рамка ще създаде възможност за реализирането на каскадата”, заяви Гюнтер Вайлцер, председател на Управителния съвет на електроразпределителното дружество.

 

Гюнер ШЮКРИ