Съветникът на главният мюфтия: В България има „мек”ислям, няма радикали

Водещи, Общество

Fikri-Sali-DSC_0062

В България има т.нар „мек” ислям от балкански тип. Няма ядра на радикали. Затова държавата трябва да подпомага, Мюсюлманското вероизповедание да се справи само с евентуални прояви на фундаментализъм, а не да налага рестриктивни мерки чрез законодателството.Това важи с пълна сила и за останалите традиционни вероизповедания в нашата страна.Това заяви за медиите в Кърджали специалният съветник на Главния мюфтия Фикри Сали Хасан, който е вече двадесет и пет години в ръководството на мюсюлманското вероизповедание.Фикри Сали  оповести свое становище веднага след приключването на заседание на Съвета на духовните водачи, чийто член е. Съветът на духовните водачи се състои от главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, бившите главни мюфтии и бившите председатели на ВМС. На неговото заседание са обсъдени двата законопроекта за промени в Закона за вероизповеданията ,с вносители БСП и Георги Кадиев.Съветът на духовните водачи подготви свое становище, което ще бъде разпространено в медиите. Лидерите на мюсюлманското вероизповедание искат да направят широка разяснителна кампания.Съветът на духовните водачи взе решение да проведе срещи с висшите представители на държавната власт-президент,премиер и председател на НС за да ги запознае с позицията си.

В становището си Фикри Сали, дългогодишен главен мюфтия на Р България подкрепя анализа, направен от Главно мюфтийство на двата законопроекта на Г.Кадиев и БСП. Ще припомним,че Главно мюфтийство в свое становище за законопроекта „Кадиев” изрази мнението, че той цели да спре финансирането на учебните заведения на мюсюлманското вероизповедание, които основно се финансират от Р Турция. Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи подчертава,че негласно се цели да се навреди на мюсюлманското вероизповедание и цитира конкретни текстове от проектозакона.

По отношение на законопроекта на БСП главният мюфтия подчертава, че той  има практически положителен смисъл в частта му с регламентиране на прозрачност на финансирането и обучението в отделните вероизповедания и в техните училища,но изключително негативен ефект би имало в тяхното ограничаване.Той вижда и в проектозакона на БСП опит да се спре финансирането на мюсюлманските училища.

В своето становище специалният съветник на Главния мюфтия Фикри Сали Хасан отбелязва, че приемането на промените в Закона за вероизповеданията, така както искат БСП и депутата Георги Кадиев ще доведат до хаос, както в организацията и финансирането ,така и в просветителската дейност. Неясна остава също така забраната за извършване на религиозни ритуали от граждани извън Европейския съюз и България.Тя може да доведе до произволни или ненужни действия от институции като ДАНС и Прокуратурата.

Фикри Сали Хасан иска ясна дефиниция за носенето на облекло, прикриващо лицето, според мюсюлманската традиция. Много жени покриват лицето си като работят на полето, независимо от вероизповедание. Дали това ще се санкционира, пита риторично специалният съветник на Главният мюфтия и посочва,че предложенията в двата законопроекта дават възможност на полицаи произволно да санкционират нищо не подозиращи лица. Глобите в случая, са нарушение на правата на човека,отбелязва Фикри Сали Хасан.

Той се обявява срещу рестрикциите за финансирането на вероизповеданията, включително мюсюлманското. В същото време подкрепя Главния мюфтия за нуждата от повече прозрачност.Трудно можем да си представим какво би станало, ако част от нашите служители престанат да получават дарения, както и духовните училища престанат да бъдат финансирани с дарения, отбелязва Фикри Сали Хасан и отговаря:Ясно е,че тези училища ще бъдат закрити.

Той завършва с категоричната констатация, че Главно мюфтийство е категорично против разпространението на радикален ислям в страната. Това е религиозна, а не политическа или юридическа категория,сочи Фикри Сали .

Съветникът на Главният мюфтия подчерта за медиите, че последните събития показват, че най-потърпевши от тероризма, включително този на Ислямска държава са обикновените мюсюлмани. Десетките атентати по времето на Свещения месец Рамазан, при които загинаха стотици мюсюлмани са доказателство за това.Ние осъждаме терора. Ислям, означава мир, категоричен е Фикри Сали .

Георги Кулов