Ученици сътвориха триизмерни модели на чапли от отпадъчни материали, представиха ги в изложба

Водещи, Общество

Изложба на триизмерни модели на чаплови птици, направени от отпадъчни изделия, беше представена в рамките на проект, реализиран от Фондация „Надежда“ съвместно с Регионалната библиотека „Никола Йонков Вапцаров“ в Кърджали.

Те са дело на ученици на възраст от 12 до 19 години от пет кърджалийски училища – ПГ „Алеко Константинов“, СУ „П.Р.Славейков“, СУ „Владимир Димитров  -Майстора, СУ „Отец Паисий“, СУ „Йордан Йовков“.

„Това е финалната инициатива по проекта, който нарекохме „Градът на чаплите“. Заедно с ученици от петте училища изработихме 3Д макети на чаплови птици. Идеята е да запазим природата, а посланието – да не изхвърляме отпадъци на нерегламентирани сметища.“, каза Елисавета Кехайова, ръководител на проекта.

Фокусът е именно чапловата колония в Кърджали, която е единствената в Европа, намираща се в урбанизирана територия., посочи Кехайова.

„Радвам се, че чрез реализирането на този проект, направихме сериозни постъпки да информираме обществеността за това, какво представлява чапловата колония, колко вида птици гнездят в нея.  А младите хора провокирахме да мислят екологично и да пазят околната среда.“, подчерта ръководителят на проекта.

Елисавета Кехайова припомни и част от дейностите по проекта, а именно – изработването на филм, свързана с информация за чапловата колония, който вече е достъпен във всички социални мрежи, както и  поставянето на двуезични информационни табели за тази уникална в Европа колония.

„С тази изложба слагаме финала на една много интересна образователна инициатива, която се надявам да е полезна както за подрастващото поколение, което да знае какво богатство притежаваме в нашия град, така и за туристите, посещаващи Кърджали.“, добави Кехайова.

След представянето на изложбата, бяха обявени победителите  – 24 – ма участници от петте училища. Те бяха наградени с грамоти и предметни награди за поощрение на екологично мислене, креативни способности, социално и личностно развитие.

Моделите оцениха 4- членно жури в състав: председател – Емил Пенчев, художник и скулптор, Елисавета Кехайова, ръководител на проекта, Галина Деликирова и Ибрахим Кьосеюмер.
Във връзка с реализирането на проекта „Градът на чаплите“, е закупен и мощен телескоп, който ще бъде предоставян за ползване от ученици, които проявяват интерес към природата. С него ще могат да се наблюдават обитателите на чапловата колония в Кърджали.

Проектът „Градът на чаплите” е финансиран от инициативата на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум., на стойност 9 650 лева.

Галина Кючукова, Арда нюз