Възпитаници на Електрониката овладяват тънкостите на занаята в кърджалийски фирми

Водещи, Общество

Възпитаниците на Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода” продължават сътрудничеството си с водещи фирми в Кърджали, в които провеждат своя стаж и така прилагат наученото от училище на практика. Въпросното сътрудничество е в рамките на проекта „Ученически практики“, осъществен с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд.

Ученическите стажове  продължават до  13-ти септември. Сред дружествата, приели на стаж ученици от Електрониката  и осигурили реални работни места са: „Горубсо”-Кърджали, „Ел.изграждане”, „Трейс руут”, „Униматикс” и др.

В „Горубсо” стажантите се учат да ремонтират електрическите двигатели и трансформатори и имат възможност да участват в поддръжката на съвременна инсталация за преработка на златосъдържащи руди. Работата в „Ел.изграждане” е добра основа за бъдещата реализация на трудовия пазар. От фирмата са убедени, че изграждането на трансформаторни подстанции и полагането на въздушни електропроводни линии ще направи от стажантите добри електротехници.

В „Трейс руут“ и „Униматикс“ практиката включва инсталиране на системен и специализиран софтуер на компютърни системи, тестване, откриване и отстраняване на проблеми и дефекти в компютрите и периферните устройства.

От Електрониката са убедени, че в  днешните условия на икономическа криза най-добрата инвестиция е в образованието и квалификацията.

Арда нюз