Михаела Кирчева с поредното предизвикателство: Слънчева ферма за агробизнес

Младата кърджалийка спечели стартово финансиране и едногодишна помощ в сферата на маркетинга за идеята, да развива селски туризъм в Тънково

„ И в България може да си успешен, стига да си упорит в следването на мечтите си. Когато си поставиш за цел нещо, го следваш, независимо от препятствията. Освен упоритост обаче се иска труд и постоянство. Знам, че много мои връстници ще възкликнат невярващо в казаното, но лично за мен нещата стоят така“. Това заяви пред „Арда нюз“  консултантката по екотуризъм в Кърджали Михаела Кирчева.

Младата дама е сред победителите в конкурса „Rinker′s  Challenge 2.0“- предизвикателство за стартиращи социални и традиционни предприемачи. Успешната кърджалийка спечели безвъзмездно стартово финансиране и едногодишна помощ от специалисти в сферата на маркетинга и финансите. Подкрепата се осъществява от Център Ринкър“ към фондация „Помощ за благотоворителността в България“.

Михаела ще вложи средствата в Слънчевата ферма за отглеждане на зайци и производство на биотор в хасковското село Тънково, община Стамболово. Нейната мечта е да превърне фермата в място за забавление за малки и големи. Място, където любители на природата могат да участват в неформално обучение или пък просто да релаксират на село, сред природата. Накратко – Слънчевата ферма може да се превърне в модел за успешен агротуризъм в България, казва ентусиазирано Михаела. Тя е собственик на въпросната ферма, която иска да популяризира като успешно място за селски туризъм. Кърджалийката има много други амплоа. Освен всичко друго е регистрирана като земеделски производител. Повечето кърджалийци я познават като туристически предприемач и консултант. Във визитката и пише още, че е член на УС на местното сдружение „Нови перспективи за развитие“ и БААТ.

Михаела казва, че Слънчевата ферма ще посреща  семейства с деца от цялата страна за уикенди и ваканции на село. За малчугани от от 8 до 12 години пък ще има организирани лагери.

Агротуристическата част на фермата ще заработи активно през април 2016 и ще има активен сезон до октомври. Ще предлага места за нощувка на палатки и всички удобства като тоалетна и баня с топла вода, комфортно място за хранене, кътове за почивка, игри на тема ферма и животни и активен отдих пеша и с колела по пътеки около село Тънково.

„ В Слънчевата ферма по забавен начин децата ще научават откъде идва млякото, как се прави лютеница, как живее и се храни зайчето, какво се случва в българското село и защо е важно да живеем в хармония с природата. За децата това е вълнуваща ваканция на село, а за родителите им – време, в което питомците им получават нови знания, развиват своите таланти и се хранят с качествена храна. Нещата, на които екипът ни ще учи малките, ще спомогне за преодоляване откъснатостта на младите хора в България от селото, от земята и традициите. Това ще бъде полезно особено за живеещите в големите градове. Освен това заниманията в спокойна среда, взаимодействието с природата и живия контакт с животните на село ще помогнат за откриване на нови качества у децата и развитие на нови умения за по-добро справяне в реални житейски ситуации“, разказа визуално  Кирчева. Тя оповести, че през месец  март ще бъде пуснат сайтът на фермата, чиито адрес в интернет е : sunfarmcamp.eu.


Полученото стартово безвъзмездно финансиране от Център Ринкър (към фондация Помощ за благотворителността в България) е в размер на 10 000 лв за преодставяне на условия за детско и младежко образование във фермата в село Тънково. Ментор на лекциите ще бъде икономистът Станислав Георгиев.

Със средствата ще бъдат  изградени санитарни помещения и навес със стая за обучение. Камина, оборудване и обзавеждане за хранене ще допълват интериора. Младата предприемачка заяви, че останалото ще бъде дофинансирано със собствени средства и ще се осъществи с доброволния труд и съвети на колеги и приятели.

„Благодаря ви! Знайте, че много искаме да успеем, защото нашият успех е подкрепа и за нашите съселяни“, заяви на церемонията по награждаването  собственичката на фермата Михаела Кирчева.

Дани ХРИСТОВА