След падналия дъжд в Кърджалийско: Няма кризисни ситуации, няма бедстващи хора

Обстановката в област Кърджалийско е нормална след интензивните валежи от дъжд. Няма преливащи водоеми и кризисни ситуации, при които да бедстват хора. Това заяви за „Арда нюз” областният управител Бисер Николов. Той допълни, че сформиран към администрацията екип обикаля от десет дена потенциално опасните обекти и речни корита в Кърджалийско. Служителите давали дежурства по график и имали готовност да реагират и при кризисни ситуации.

Множество сигнали за наводнени мазета в областния център са получили служителите на пожарната, откъдето са пратили екипи да отводняват помещенията. Кърджалийци масово се оплакват от протекли покриви, а шофьори негодуват от затлачени канавки на пътя. 11 сигнала за произшествия вследствие на силния дъжд и вятър са подадени в оперативните центрове на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” в Кърджали днес в интервала от 8 до 13,50 часа. Няма пострадали хора.

Пет от сигналите са били за паднали дървета в Кърджали, Кирково, село Чубрика и Момчилград. След намесата на екипите пътните платна са били освободени за движение. Други пет сигнала са били за наводнени два магазина и улици в областния център и в село Глухар. В село Загорско силният вятър оплел електрически проводници, а пожарен екип е обезопасил мястото до пристигането на специалисти от електроразпределителното дружество. В операциите по овладяването на произшествията са участвали 7 екипа и 7 пожарни автомобила.

25-метрова топола е паднала в центъра на Кирково под напора на силния вятър, съобщи кметът Сали Рамадан. Той каза още, че два големи бора са се стоварили върху оградата на спортната площадка в Чорбаджийско вследствие на лошото време. Дъждът е причина за авария на водопровода в Старево.

За няколко часа без ток пък останаха жители на населени места в Ардинско. Там валежите също са обилни, което допълнително затруднява придвижването на хората от планинския район.

В Чернооченско нещата са под контрол. Няма наводнени къщи, училища и детски градини. Учебният процес не е бил прекъснат, информира кметът Айдън Осман.

Прогнозата на синоптиците за петък е, че на места в Кърджалийско отново ще вали дъжд, но той няма да е толкова интензивен

Арда нюз