„Ново тракийско злато” участва със свои продукти на фестивал „Зелени идеи”

Водещи, Общество

Биопродукти от мрежата на „Новото тракийско злато“ в Източните Родопи – овче сирене от с.Пелевун, вино от с.Поповец, Стамболовско, ядки, сусамов тахан и мед ще бъдат  предложени за дегустации на биопазара на Узана поляна фест 2013 от 12 до 14 юли.

„Новото тракийско злато“ участва за първи път със своя собствена шатра на третия Фестивал на зелените идеи в действие. Ще бъдат организирани дегустации на продукти на биофермери и собственици на къщи за гости от мрежата на НТЗ: домашни овче сирене и масло, домашен хляб и питки, няколко вида вино от биогрозде, сусамов тахан, мед, къпана баница, масленица, сусамки и др. В рамките на Фестивала ще бъдат организирани дегустация и продажба на Tokmakli, червено вино от биогрозде в преход, сорт Каберне фран на производителя от мрежата на НТЗ Йонко Тодоров.

Гостите на Фестивала могат да получат на щанда на НТЗ и множество материали на тема „Приключенски, селски и екотуризъм в Родопите“, както и да разговарят с координатора на „Новото тракийско злато“ по екотуризъм Михаела Кирчева, с биопроизводители и собственици на къщи за гости от Източните Родопи. На щанда ще бъдат предлагани картата и пътеводителя за Източните Родопи, подготвени от НТЗ през 2011 и 2012, както и Кросбил пътеводителя (на английски език) за българската и гръцката част на планината, издаден през април тази година.

Разработеният от НТЗ Трансродопски веломаршрут, както и предстоящият през септември демотур по маршрута, ще бъдат представени на главната сцена на фестивала на 12 юли (петък) от 19 часа.

Фестивалът започна през 2011 г. и е насочен към предприемачи с отговорно отношение към природата, биопроизводители, потребители с осъзнато поведение към екологичните проблеми и промени в света, институции и организации, които се грижат за опазване на околната среда.
Арда нюз