Холандски студенти проучваха вълците в Източните Родопи

Четирима холандски студенти караха  своите студентски стажове в Източните Родопи в рамките на проекта „Новото тракийско злато“ (компонента дива природа).

Близо два месеца Барт и Михийл от  Университета по приложни науки ВанХал Ларенщейн (VanHall Larenstein) проучваха хранителните навици на вълка през пролетния сезон в района на Маджарово, дивечовъдното стопанство „Студен кладенец“ и с. Сбор, Крумовградско.  „Вълкът е много интересна тема за проучване, защото е един от последните големи хищници в дивата природа на Европа”,  разказва Барт.„Видяхме и други животни: дива котка, чакал. Беше много интересно да посетим тази част на Европа, да се запознаем с местните хора и култура“, допълва Михийл. Двамата холандски младежи са възхитени от природата на Източните Родопи и твърдят, че са преживели нещо незабравимо.

Техните колеги, Анелуис и Туан, са завършили екология и дива природа в Хеликон Хелдермалсен (Helicon Geldermalsen). Пребиваването им в Източните Родопи е по повод проучване на конфликта човек-вълк. „Целта бе събраната информация  да се използва  за опазването на този хищник и на други диви животни“ , обяснява Анелуис. Двамата с Туан са интервюирали близо 100  жители на Източните Родопи за вълка и за вредите, които причинява. Резултатите от проучването съдържат данни за щетите, причинени от вълци и за мнението на хората по този въпрос.

Анелуис също е възхитена от престоя си в България и казва, че един ден иска да се върне тук.

Ръководителят на проекта Новото тракийско злато Франк Зандеринк споделя за огромния интерес на холандски студенти да дойдат в България и по-специално в Източните Родопи. Досега общо 14 студенти правиха своите стажове в проекта „Новото тракийско злато“ – основно в компонентите дива природа и екотуризъм.

Арда нюз