13 фотографи участваха във фотопленер в Източните Родопи

Тринадесет фотографи участваха във фотографски пленер в Източните Родопи, организиран от „Новото тракийско злато“ (НТЗ) съвместно с „Фотосинтезис“ на 31 май, 1 и 2 юни. Те имаха възможност да направят уникални снимки в двете нови укрития за снимане на дива природа в района: в ловното стопанство „Студен кладенец“ и укритието на „Природа – Маджарово“ край Маджарово.

Сред фотографите имаше професионалисти и любители с подчертан интерес към снимане на дивата природа. Те направиха снимки на египетски и белоглави лешояди, лисици, вълци, черен щъркел, черна каня, мишелов и други интересни птици, както и на елени лопатари. Фотографите направиха и множество пейзажни и панорамни снимки на уникалната природа на Източните Родопи. Един от участниците използва мобилно укритие, закупено по проекта „Новото тракийско злато“, за да снима черни щъркели по река Арда. Фотографите бяха организирани и водени от експертите в НТЗ Михаела Кирчева (туризъм), Стефан Аврамов (биоразнообразие) и Христо Христов (дива природа).

Целта на фотопленера бе да популяризира наблюдението и снимането на дивата природа като туристическа атракция сред българските природолюбители. Задачата на участниците не беше само да направят добри снимки, но и да дадат идеи за подобряване на укритията.

Укритието в ловно стопанство „Студен кладенец“ е изградено с помощта на НТЗ. Проектът подкрепя развитието и на още две фотоукрития  – в село Горно поле, Маджаровско и в село Костилково, Ивайловградско, в които едновременно ще могат да снимат от четирима до шестима фотографи.

Арда нюз