Животновъди отново на протест, обещават им 7 милиона

Над 100 животновъди от Южна България се събраха на протест на спирка „Джебел“. Фермерите настояваха да им бъдат изплатени полагащите им се субсидии за миналата година. „Положението в Кърджалийско е най-страшно. Половината от стопаните в района не са получили парите си за глава добитък“, заяви председателя на националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. Той обвини управляващите в бездействие и нападна местните представители на държавата. „Нищо за нас не е е променило онези срещу които протестирахме по времето на тройната коалиция продължават да се гаврят с нас“, заяви Синабов. Той и колегите му бяха категорични, че в петък ще отидат на протест пред министерство на земеделието. „Ако трябва ще блокираме пак пътища, но ще защитим правата си“, бяха категорични протестиращите. Ако те не получат парите, фермерите се заканиха, че ще посикат оставката на земеделски министър Мирослав Найденов. „Чувстваме се излъгани. Бяхме лоялни към управляващите , но ни омръзна те да не спазват поетите ангажименти.

Протестиращите прекараха над 2 часа на разклона на спирка „Джебел“, но не се решиха да блокират движението. Нажежените страсти се поуспокоиха когато на място се появи зам. директор на Държавен фонд „Земеделие“ Драгомир Господинов.
7 милиона лева ще отпусне на животновъдите в страната Държавен фонд „Земеделие“, за да изплати полагаемите субсидии „глава животно“ на близо 1300 фермери. Това щяло да стане до броени дни. Според Господинов другите 8500 фермери са си получили помощите навреме.

Диана Йорданова