Педагози и родители на ученици от Електрониката се обединиха в кауза за пълноценното израстване на тийнейджърите

Водещи, Общество

В Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода стартираха дейности за работа на преподавателите с учениците и техните родители. В тази връзка се проведоха интервюта с 5 семейства, с цел да бъдат събрани мнения как в днешно време се спазват традиции и ритуали, завещани от поколения назад. Идеята се осъществява съобразно дейностите, предвидени по проект „Wir lernen gesund zu leben!“, секторна програма „Коменски“. В непринудена семейна обстановка десетокласникът Венцислав Иванов задаваше въпроси на своите съученици и техните родители, баби и дядовци, за това как се сплотява фамилията в трудни моменти, какви традиционни ястия приготвят и какви рецепти пазят във фамилната книга, използват ли „бабини“ билки при настинка, има ли дълголетници в

рода им и какво прави семейството, за да се живее по-здравословно. Впечатляващо бе и гостоприемството на семействата, и добрите практики, които се споделяха в хода на обследването. Учениците научиха за първи път от своите близки непознати за самите тях фамилни истории, които ще оставят спомен и по този начин ще се продължи традицията да бъдат съхранени завинаги. Интервюта се проведоха в семействата на осмокласниците Георги Дамянов и Фахри-Хан Емин, деветокласника Стоян Милчев, десетокласника Антон Мингов и Дженгиз Ибрам. От дванадесети клас.

В духа на креативните методи бе и провеждането на нов вид родителска среща – на чаша чай, с майките и бащите на осмокласниците от специалността „Компютърна техника и технологии“ преди края на първия учебен срок. В приятелска атмосфера педагози и родители обсъдиха първата съвместна подготовка и отбелязването на новогодишното празненство на класа, умуваха как да направят със собствени усилия класната стая по-уютна и още по-желана, говориха за сходствата и различията при овладяване на трудностите, както и за успехите на най-малките ученици в професионалната гимназия.

Пряката и перманентна връзка между учители и родители, общото им взаимодействие и търсенето на единна посока при осъществяване на образователните

цели и пълноценното изграждане на тийнейджърите може надеждно да допринесе за по-добрата им бъдеща реализация в живота. Това е задача, която е свързана с усилията и напредъка на целия колектив в ПГЕЕ.

Арда нюз