Призив за опазване на табелите по Трансродопския маршрут

„Новото тракийско злато“ отправя призив за опазването на маркировъчните табели по Трансродопския маршрут за пешеходен и велосипеден туризъм. Сто табели бяха поставени по маршрута през октомври, но част от тях вече са изчезнали, констатира екипът на НТЗ.

Има участъци, в които сякаш някой целенасочено премахва табелите, като например в района около Бяла река и село Дъждовница. Между селата Гълъбово и Латинка маркировката на дърветата е изсечена с брадва, обясни Михаела Кирчева, координатор по екотуризъм в НТЗ.

Трансродопският маршрут тръгва от Пампорово на изток и преминава през Западните Родопи, река Арда и язовир “Кърджали”, района на “Студен кладенец”, Ивайловград, Маджарово и се връща обратно в Кърджали.

Очаква се маршрутът, финансиран по българско-холандския проект „Новото тракийско злато“ да привлече повече туристи в Родопите. За да бъде обаче маршрутът успешен и наистина привлекателен както за групи, така и за индивидуални туристи, маркировката е изключително важна.

Официалното представяне на Трансродопския маршрут за пешеходен и велосипеден туризъм е предвидено на изложението Ваканция и СПА Експо 2013 (14-16 февруари) в София. Тогава ще бъде готова и карта на маршрута. Очаква се маршрутът да бъде включен в програмите на „Къща за приключения и книги“, „Байкария“, български и чуждестранни туроператори.