Касим Дал напусна ръководството на ДПС(обзор)

Депутатите от Парламентарната група на ДПС отказаха да коментират оставката на Касим Дал, докато ръководството на Централното оперативно бюро (ЦОБ) не излезе с официално становище.
Оставката е вътрешнопартиен въпрос и ще бъде коментирана след заседанието на ЦОБ във вторник, обясниха от пресцентъра на партията, цитирани от „Фокус“.

Писмото на Касим Дал до структурите на ДПС

Обръщение към Организационните структури на Движението за права и свободи

В деня, в който заявих официално пред председателя на ДПС своето желание да напусна състава на Централното оперативно бюро на партията, се обръщам с това послание към вас с искреното намерение до всички членове и симпатизанти в страната да достигне ясното послание, че тези и всички мои бъдещи действия не може и не бива да са повод за разцепление или противопоставяне в партията.

Състоянието на нещата в ДПС от последната точно една година ме карат да бъда откровен както с вас, така и със себе си и да произнеса на глас твърде нелицеприятната диагноза за партията* към днешна дата.

Ако бъдем докрай искрени, трябва да признаем, че партията ни е изпаднала в тежък вътрешнопартиен колапс и небивала изолация. Държа да бъда разбран правилно – никога не съм имал, нямам и сега амбиции към лидерското място в ДПС, но моето основно обвинение е главно към председателя на партията, имайки предвид неговите действия и главно бездействие от последната една година. През нея той не позволи на ЦС и ЦОБ на ДПС да се изпълняват решенията на VII Национална конференция и грубо наруши Устава на партията, отлагайки във времето свикването и провеждането на редовен Централен съвет на партията.

Епизодичното му появяване в централата на ДПС и пълното му отсъствие от дейността на парламентарната група пък допълнително възпрепятстват нормалното функциониране и възприемане на партията в политическия живот на страната, допускайки той самият и партията като цяло на практика да бъдат тотално игнорирани в междупартиен и международен аспект.

Откровеността ни принуждава да признаем и най-тежката последица от поведението на нашия председател – изчезването на общата „КАУЗА ДПС“, която отстъпи място на личните каузи за бързото материално обогатяване, без съобразяване с когото и каквото и да било. Примерът, който получихме от човека на най-висок пост в партията да се използват безскрупулно властта и хората като употребени салфетки, е най-лошото, което можеше да се случи на партията, но видно от някои наскоро разсекретени документи на бившата ДС, това е било негово „символ верую“ още от далечната 1974 година насам.

Тук е може би мястото, като политик с биография още от затворите на тоталитарния режим в България и попаднал под една 25-годишна заблуда, да поднеса своето извинение към вас, а чрез вас и към всички членове и симпатизанти на ДПС за това, че воден от своя идеализъм неволно съм подкрепял подобно непристойно за един демократ и либерал поведение през всичките тези години.

Логично е да бъда попитан защо цяла година съм мълчал при това тежко състояние на партията.

Мога само да кажа, че както е прието, дадох време на новото ръководство да намери верния за партията път напред. За съжаление, както се и очакваше, хора без тръпка и разбиране за „КАУЗАТА ДПС“, които временно я експлоатират и бързат да я заменят с каузи за собственото си благополучие, в екип с хора, които имат доброто желание, но са с доста ограничени организационни и административни способности, не дават шанс на ДПС да продължи възходящия си път нагоре.

За тази една година никой от това ръководство не ме потърси и възползва от моя опит, за да се реализира една приемственост в партията и извън нея и да се решат положително не една и две кризисни ситуации. Вместо това се работеше на принципа „всичко започва от нас“. Резултатите са видни. Всички бавно и полека се превръщаме в „мъжки секретарки“ и всеки е призван да избира своята участ според степента на собствената си морална търпимост.

Това в кратце са причините за моето мълчание до днес и за моето решение да изляза от състава на ЦОБ и да настоявам за срочно свикване на Централен съвет на партията, на който да се състои нормална дискусия по всички наболели за ДПС проблеми.

Ползвам случая да ви честитя Новата година и да пожелая на вас и на вашите семейства крепко здраве, радост и усмивки през цялата 2011 година.