Свещениците да отчитат дейността си с квитанции и касови бележки настоява новосформираният синдикат на божиите служители

Отец Петър Гарена : Главната им цел е да сформират нов Синод

По повод новосформирания синдикат на свещениците „Арда нюз” потърси мнението на отец Петър Гарена, който бе категоричен, че никога няма да членува в синдикат „Алилуя”. Според него църквата не е място за синдикални сдружения. „Не бих участвал в такъв синдикат по две причини: Първо, защото има забрана от Митрополита да има синдикат на божиите служители и второ, аз като свещеник се съобразявам не с гражданските закони , а с църковният Устав”, заяви отец Петър.

Относно настоявнето на новосформирания синдикат, свещениците да отчитат дейността си с квитанции и касови бележки, Гарена сподели, че в неговата енория се плаща само задължителната такса за Синода. Той даде за пример службата за здраве, която струва 2 лева. По правило 1–ят лев отива за Синода, другият би трябвало да остане за църквата, но отец Петър не взимал никакви пари за неговия храм, а само задължителната такса за Светия Синод. В църквата „Свети Георги Победоносец” приходите идвали от доброволен труд и доброволно дарение. Приходите от свещите 100% отивали за Синода. Подозирам, че има политически елемнт в сформирането на този свещенически синдикат. Главната им цел е да се сформира нов Синод, сподели още отец Петър. Той направи и сравнение с нещата, които се случиха във Висшия мюсюлмански съвет. С това, което се случва се нанася смут в нисшите устои на обществото, завърши кърджалийският свещеник.

Айтен ЧЕЛЕБИЕВА