Организират информационна среща в Кърджали по проекта „Новото тракийско злато”

Водещи, Общество

Партньори от мрежата на „Новото тракийско злато“, които са по трасето на Трансродопския маршрут за пешеходен и велосипеден туризъм, се събират на информационна среща на 26 октомври (петък) в Кърджали.

Маршрутът тръгва от Пампорово и преминава на изток през Западните Родопи, язовир “Кърджали”, района на “Студен кладенец”, Ивайловград, Маджарово и завършва в Кърджали. Най-общо е разделен на 15 еднодневни отсечки от 15 до 40 км. Всяка еднодневна отсечка започва и свършва в конкретно място за настаняване – партньор по проекта. Петнайсетте отсечки (дни) са „гръбнакът“ на маршрута. Освен него съществуват локални маршрути, които също се маркират и ще дадат възможност във всеки район да се обхождат по няколко допълнителни лъчеви маршрута. Във всяка точка от „гръбнака“ на маршрута ще има информационно табло и информационен кът с карти, брошури и др. за основния маршрут, както и информация за допълнителните локални маршрути.

Указателните табелки, които ще бъдат поставени, са общо 100. На 24 октомври приключи работата по поставянето на табелите по отсечката Пампорово – Кърджали. На 27 октомври започва поставянето на табели по маршрута Кърджали – “Студен кладенец“ – Ивайловград – Маджарово – Кърджали.

Разработването на маршрута започна през октомври 2011 г. и вече е на финалния си етап.  Целта му е да се свържат в общ маршрут всички съществуващи пътеки (маркирани и немаркирани). За осъществяването му „Новото тракийско злато“ си партнира с фондация „Къща за приключения и книги “ и сдружение “Байкария”. Трансродопският маршрут ще предложи чудесни възможности на туристите, които искат да обходят Роподите пеша или на колело.

Предвидено е издаване на карта, която ще описва в детайли трасето, денивелацията, изминати километри на ден, нивото на трудност и местата за настаняване. Картата ще е готова през февруари 2013 г.

На срещата на 26 октомври в Кърджали се очаква да присъстват представители на около 15 къщи за гости и семейни хотели от районите по маршрута, водачи, екскурзоводи, както и туристическият екип на  проекта „Новото тракийско злато“. Те ще обсъдят техническите параметри на маршрута и ще обменят идеи за поддържането и популяризирането му.