Кърджали се включи в Европейските дни на птиците

Много деца и възрастни от Кърджали имаха възможност да наблюдават днес птиците в уникалната чаплова колония в града. Така Кърджали се включи в Европейските дни на птиците (6-7 октомври 2012). Акцията бе съвместна инициатива на проекта „Новото тракийско злато“, БДЗП, Природоизследователски отряд „Малката Ахрида” при ОУ „Св.св. Кирил и Методий” – гр. Кърджали и Еко клуба при читалище „Обединение 1913” в града и бе организирана на новия мост към кв. „Възрожденци“. В нея участва и холандският студент Тим Ашбрюк, който е запален любител на птиците.

На моста бе организиран пункт за наблюдение на птици. Децата и преминаващите оттам имаха възможност да наблюдават със зрителни тръби и бинокли птиците в уникалната чаплова колония в центъра на града. Христо Христов, координатор дива природа и биоразнообразие при проекта „Новото тракийско злато“ разказа на младите природозащитници интересни факти за дивите обитатели на колонията и за миграцията на птиците. Децата научиха и колко е важно да се опазват местообитанията на птиците.

Младите природозащитници се научиха как да изработват хранилки за птици от пластмасови бутилки, а някои от тях се изявиха и като художници.

Членовете на “Малката Ахрида“ бяха подготвили брошури за Малкия корморан, Малкия воден бик и Гривестата чапла, които раздаваха на гражданите.

За съжаление освен зеленоглави патици, малки корморани, земеродни рибарчета и лебеди, по време на акцията в чапловата колония можеха да се наблюдават рибари и мотористи, които смущаваха спокойствието на птиците.