Дискутираха възможността за развитие на биоземеделие в Източните Родопи

Водещи, Икономика

Кръгла маса на тема „ Екоземеделието в България и опитът на източните Родопи” събра в Кърджали водещи в сферата учени от България и Турция. Сред гостите на форума бяха доц. д-р Владислав Попов от Аграрен университет- Пловдив, доц. д-р Стайка Лалева, от Земеделски институт, гр. Стара Загора и др .

Специалисти от ведомството на Мирослав Найденов заявиха, че в Европа се дава отпор срещу ГМО и такава трябва да е политиката и в България. Препоръката на експертите бе , дребните стопани в Кърджалийско да се обединят в асоциации, за да могат да кандидатстват за финансиране по европейски проекти за биологично земеделие. Единственият проблем обаче е, че себестойността на така наречените биопродукти се оскъпява и цената им е висока за българския потребител.

За сметка на това у нас се внасят евтини генно-модифицирани храни , заяви директорът Земеделския колеж в Кърджали Васко Василев. В дискусията бяха разгледани възможностите за производството на екологично чисти продукти в Източните Родопи. Заместник ректорът на висшето училище по агробизнес в Пловдив доц.д-р Мариана Иванова сподели добрите практики в обучението по екоземеделие . Доц.д-р Владислав Попов от Аграрния университет посочи какви са перспективите за развитието на биологичните предприятия.

Кръглата маса е част от 7-мия екофестивал” Зелена вълна – 21 век” , чиито домакин е Кърджали.

Във форума се включиха гости от Чанаккале университет в Турция, които споделиха опита си в развитието на биоземеделието.

Сузан Тахир