Холандската принцеса Лаурентин получи покана да посети Източните Родопи

Ако някой ден холандскатапринцеса Лаурентин ван Оранйе дойде в Източните Родопи, не бива да се учудвате. Тя получи покана да дойде в района от младежите от Екоклуба в Кърджали, създаден преди няколко години към читалище „Обединение“ в Кърджали.

Принцесата бе очарована от красотите и уникалното биоразнообразие на Източните Родопи, които видя в презентацията на Радо, Митко, Георги, Сание, София, Христа, Иво и другите млади доброволци-ентусиасти от Екоклуба. Представянето им на Източните Родопи бе на 15 септември по време на детска работилница в София, посветена на опазването на околната среда.

Младежите от Екоклуба бяха избрали за „водач“ на своята презентация Мистър Фини, героят от детската книга на Принцеса Лаурентин „Мистър Фини“ и светът надолу с главата“, която е посветена на устойчивото развитие и опазването на околната среда. „Посланието на нашата презентация съвпадаше с посланието на книгата й за Мистър Фини – природата е ценна, нужно е да я пазим и за това, че все повече хора трябва да го осъзнаят“, разказва Радослав Петков. „Изтъкнахме и това, че в Източните Родопи, които не могат да се видят на други места, а са важни. Затова и трябва да помагаме за опазването им. Видяхме, че Принцесата е на същото мнение и затова беше очарована от видяното в нашата презентация и от представянето на нашите дейности“, допълва и Димитър Шукерски.

И наистина Принцеса Лаурентин проследи с голям интерес въображаемото пътуване на Мистър Фини в Източните Родопи и срещите му с господин Силивряк, братовчед му Главопрашко и приятеля им Кремчо, за Водното конче, господин Саламандър Саламандров и Негово Величество Царския орел, за Късорогото родопско говедо, за каракачанските коне и дивите коне тарпани и много жители на Източните Родопи, както и колко е важно да пазим дома им, който всъщност е и наш дом. Според Митко и Радо Принцесата би трябвало да е харесала най-много конете тарпани. Преди много години те са живели и по нашите земи, после са изчезнали, но миналата година 12 коня-тяхна възстановка бяха докарани в Източните Родопи от Холандия. Младежите от Екоклуба показаха специален слайд с тарпанчетата Карел и Ана, които тази пролет се родиха на източнородопска земя и се чувстват много добре в новия си дом край с. Сбор, Крумовградско.

Може би веднъж мненията на Екоклуба и Принцесата са се разминали: в книгата й лешоядите са описани като досадни птици, докато младежите го показаха в пълния им блясък на санитари на природата.

Не само Принцесата, но децата, които участваха в детската работилница в галерия „Кредо Бонум“ бяха очаровани от Източните Родопи. Малките активно участваха в пътуването из Източните Родопи, питаха, отгатваха отговорите на въпросите, които батковците им задаваха, изпотиха презентаторите с въпроси от рода „Защо черните щъркели са черни, защото са лоши ли?“, имаха мнение по всички въпроси, дори и по най-трудния за това как да опазим природата си. Всички много се забавляваха по време на „екскурзията“ си в Източните Родопи. И нищо чудно, ако много скоро децата подтикнат родителите си да посетят района и да видят с очите си красотите му. Радо и Митко са убедени, че са привлекли няколко групи туристи: след презентацията много деца и родители са ги питали за Източните Родопи и какво още могат да видят когато дойдат тук.

В края на презентацията си младежите от Екоклуба подариха на Принцеса Лаурентин колаж от снимки от Източните Родопи, а получиха от нея автограф на книгата й за Мистър Фини. Всъщност автографът не беше за тях, а подарък за техния ръководител Христо Христов, координатор по дива природа в проекта „Новото тракийско злато“.

Принцеса Лаурентин е специален съветник на програмата „По-дива Европа“ (Rewilding Europe). Една на програмните цели на “По-дива Европа“, е „около 2020 година да има 1 млн. ха (10 000 km2) дива територия на десет места в Европа, които обхващат различни региони“. Преди няколко месеца Източните Родопи бяха селектирани в списъка на потенциални кандидати за „По-дива Европа“.

Арда нюз