На възпоменателен митинг в Могиляне отбелязаха 26-годишнинината от кървавите събития по време на „Възродителния процес“

Над хиляда души събра възпоменателният митинг на „Тюркян чешма” в кирковското село Могиляне в памет на застреляните местни жители от полицаите по време на т.нар. „Възродителен процес” през 1984 година. Сред тях присъстваха и около десетина граждани, прекосили дългия път от Делиормана за да уважат честването на трагичното събитие, в което преди 26 години живота си загубиха 17-месечната Тюркян, 45-годишната Айше Хасан и 43-годишният Муса Якуб. В село Могиляне сред уважилите митинга бяха зам.-председателят и организационен секретар на ДПС Рушен Риза, секретарят на ЦОБ на ДПС Мустафа Карадайъ, председателят на Младежко ДПС Джейхан Ибрямов, седемте общински кметове на областта, народните представители Юнал Тасим, Неджми Али и Ариф Агуш, художественият изпълнител на „Тюркян чешма” и бивш депутат Фикри Сепетчи, лидерът на „Балгьоч” Емин Балкан, председателят на Областния съвет на репресираните Халил Расим, заедно с политзатворниците Мехмед Садула и Садула Хайрула, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед.

Възпоменанието започна с представление, в което местни актьори демонстрираха нещастните събития, случили се през студената зима на 1984 година. Те накараха аудиторията да се върне с 26 години назад и да усети смъртта на малката Тюркян, виновна единствено за това, че е родена по време на един от най-ужасяващите процеси в България, а именно „възродителния”.

Зам.-председателят на ДПС Рушен Риза, който за първи път присъства на митинга в Могиляне, заяви пред аудиторията: Това е една политическа ретроспекция, от която трябва да извлечем поуки. Той допълни, че българските граждани не трябва да изпадат в историческа амнезия, а помнейки този възродителен процес, да са по-силни и единни. „За съжаление в момента се извършва икономически геноцид над населението в Родопите, а това може да бъде спряно само с нашето единство при защитаване на гражданските си права и свободи”, завърши Риза.

Художественият изпълнител на „Тюркян чешма“ и бивш депутат от ДПС Фикрет Сепетчи се обърна към присъстващите с: „Няма мир без справедливост, Няма Справедливост без прошка, като поясни, че тези думи принадлежат на един велик и възвишен християнин-антикомунист, радетелят на човешките права и добруването между всички религиозни общности по света папа Йоан Павел ІІ. Бившият депутат призова всички да се помолят и за тези , които през недалечната 1984 година се изгавриха с човешкото достойнство, за да прочисти тази молитва техните души и ги подтикне към една достойна постъпка, а именно да поискат прошка. Той определи мястото на паметника „Тюркян чешма” за най-доброто място за среща между Справедливостта и Милостта. Бурни аплодисменти предизвикаха и думите на Сепетчи – „ Бих искал днес на този възпоменателен митинг в памет на жертвите на възродителния процес, рамо до рамо с нас да се поклонят и моят български президент, и моят български министър-председател, защото тези наши свидни жертви не умряха само заради едната етно-религиозна чест и достойнство. Те дадоха живота си за една по-красива, свободна и демократична България.

Приветствие поднесе и кметът на Община Кирково, и домакин на проявата Шукран Идриз. Тя заяви, че всяка година на 26 декември се събират в Могиляне, за да свидетелстват уважение и да изразят моралната си подкрепа както към близките и роднините на жертвите, така и към всички репресирани от тоталитарния режим и да ги уверят, че това никога вече няма да се повтори, защото техните потомци, които са част от най-новата история на обединена Европа, са гарант за това. Ще продължаваме да устояваме постигнатото в процеса на демократичното развитие на страната ни и ще се противопоставяме на всеки опит да се посегне на отвоюваните ни права и свободи на български граждани, подчерта Идриз. Кметът на Кирково допълни, че митингът в Могиляне е техният урок по родолюбие, който предполага не конфликтност, напрежение и противопоставяне, а добросъседство, уважение и почтеност.

Лидерът на Младежкото ДПС Джейхан Ибрямов сподели, че трагичните събития в Могиляне няма да бъдат забравени и ще останат завинаги в техните сърца, защото знаят как да обичат и да прощават. Той допълни, че трите основни стълба в дейността на МДПС са толерантност, отговорност и заедност.

Митингът завърши с молитва на районният мюфтия на Кърджали Шабанали Ахмед. Пред „Тюркян чешма” бяха положени венци и цветя.

Айтен ЧЕЛЕБИЕВА

Мехмед МЕХМЕД

Байрам БАЙРАМ