В Електрониката посрещнаха гости от 7 страни по проект „Коменски”

Водещи, Общество

В периода от 4 до  9 юни  в ПГЕЕ „Капитан Петко войвода”- Кърджали гостуваха партньори по проект „Wir lernen gesund zu leben!“, секторна програма „Коменскии това превърна живота на училището в един истински празник. Директорът инж. Петко Кушлев и целият екип на учебното заведение радушно посрещнаха делегациите от Австрия, Естония, Италия, Латвия, Литва, Полша и Турция. Темата на работната среща, за която всички партниращи си училища бяха подготвили презентационни материали бе „Ролята на песента и танца в здравословния начин на живот”. Беше показано нагледно как децата креативно оценяват и пазят културата на своя народ и как това влияе положително на тяхната психика. Усилията на учениците-домакини бяха възнаградени на концерта „Празник на песента и танца”, състоял се на 5 юни в ОДК. След забележителните изпълнения на децата и учителите от чужбина и България, нашите момчета поведоха китно българско хоро, на което се хванаха и приятелите им от всички страни. Танцът стана символ на Комениус фамилията – на приятелството, на близостта на културите, на добротворството.

Следващата част, по която ще работят партньорските училища е „Зелен клас”. Дейностите от проекта до този момент подготвиха базата за постигането на такъв клас – децата от всичките партньорски училища участваха в спортни състезания, движеха се пеш или с велосипед до училище, широко дискутираха и прилагаха превенциите на зависимостите от алкохол, дрога, тютюнопушене и интернет, учеха се да се хранят здравословно, осмисляха позитивното влияние на песента и танца за психическото здраве на човека. Непосредствено след срещата те започнаха подготовката на  видеоматериали и филми за насилието над деца и над възрастни, за отрицателното въздействие на новите информационни технологии….

Освен пълноценните разговори по работния план, гостите на Гимназията по електротехника и електроника бяха запознати с много забележителности в града и региона, пребиваваха за кратко време на Българското Черноморие и се насладиха на приятното съчетание от хубаво време и красива природа. Прекрасните впечатления на партньорите и високата оценка, която дадоха за срещата в България, дават основание да се счита, че първият етап от плана на проекта е извървян пълноценно и че учениците от ПГЕЕ”Капитан Петко войвода” достойно представиха училището, града и страната си със своята креативност и творчество пред европейските си приятели.

Арда нюз