Холандска организация подготвя пътеводител за Източните Родопи

Водещи, Общество

Холандската организация Кросбил Гайдс подготвя пътеводител за Източните Родопи. Това съобщи пред журналисти Дирк Хилберс, ръководител на екипа.

Луксозното издание на книгата ще обхваща всички местообитания и голямото биологично разнообразие от брега на Егейско море до река Арда и от Златоград до река Еврос.

Това ще бъде 12-тото издание на Фондацията, а появата му на пазара ще бъде подпомогната от проект „Новото тракийско злато”. 12 членен екип ще опише всички характерни видове в екоситемите, намиращи се в Южна България и Северна Гърция. „Пътеводителят е продукт, с който искаме да привлечем вниманието на повече хора към европейските природни красоти. Елементът на изненадата, тук, в Източните Родопи го има. Например намираш се в Кърджали, сред много хора и изведнъж пред теб е чаплова колония. Любопитен е факта, че само в този регион се намира и така наречената „турска боа”. За първи път видях този вид змия”, споделя впечатленията си от видяното Дирк Хилберс.

Досега  Фондацията има публикувани пътеводители  за райони в Испания, Полша, Франция, Унгария и Финландия. Те са на английски език и са много популярни сред екотуристи и природолюбители. „Тук е доста по-диво, по-приключенски си настроен. Това са само част от различията с другите страни, където съм бил”, каза още ръководителят на екипа.

В луксозното издание ще бъдат описани всички характерни видове в екосистемите. Пътеводителят ще дава детайлна информация за намирането на най-интересното от флората и фауната, но няма да посочва точното местоположение на уязвимите видове. Ще има описани  маршрути, които при обиколки пеш или с кола ще дават представа за характерните видове в описваните хабитати. „Голяма заслуга за обхващането на всички местообитания и биологично разнообразие в пътеводителя за Източните Родопи имат консултантите ни Христо Христов и Стефан Аврамов, на които искам да благодаря”, каза още Дирк Хилберс.

Книгата на Кросбил Гайдс за Източните Родопи се очаква да бъде на пазара през 2013 година. Тя ще се разпространява в Западна Европа, най-вече в Холандия, Белгия и Англия, както и чрез интернет в целия свят.

Галина АВРЕНЛИЕВА