Министерството на културата предлага театрите да преминат на делегирани бюджети

Промените могат да засегнат негативно драматично-кукления театър в Кърджали

Министерството на културата предложи културните институти да преминат на делегирани бюджети от 2011 година и самостоятелно да харчат всичките си приходи. Кабинетът на Вежди Рашидов представи нов начин на финансиране на сценичните изкуства от следващата година. Методът на определяне ще бъде по единни разходни стандарти според вида на института и реално продадените билети. Целта на министерството е парите да следват зрителя.

Примерът е следен: Ако единният стандарт за драматично-куклен театър „Димитър Димов” в Кърджали е 10 лева, а за миналата година той е имал 1000 зрители, държавата ще му отпусне 10 000 лева. От министерството обмислят да бъдат добавени допълнителни субсидии от 10% върху общите приходи от продадените билети. По този начин от министерството целят да стимулират театрите да правят представления, които да привличат зрители. Директорите на театрите в страната ще се разпореждат с парите си, получени от различните източници – държавата, общините, билети. Театрите ще получават стимули, ако продават по-скъпи билети. Ако обаче се продават билети под 2.5 лв. до 4 лв., субсидията им ще намалява с 10%.

Тези промени, обаче могат да доведат до реална опасност за театрите в градове с население под 150 000 души, какъвто е и драматично-кукления театър в Кърджали. Средната цена на билетите на театъра е около 3 лева. При вдигането на цените на билетите, примерно над 5 лева, ще намалее броят на зрителите. Отпусканите субсидии за театрите в градове с по-малко население ще бъдат взети със санкцията.

Мехмед МЕХМЕД