Група от Електрониката посети Полша по програма „Коменски”

Водещи, Общество

От 14 до 19 март 2012 г. в Полша се проведе поредната трета среща между партньорите по проект „Wir lernen gesund zu leben!“, секторна програма „Коменски“, по който ПГЕЕ работи. В групата, представяща училището, бяха влкючени трима учители – Неджибе Ферхад, Дарина Делчева, Юлия Ковачева и двама ученици – Борислав Драев от 12 г клас и Ивайло Сираков от 12 а клас.

На срещата бяха представени резултатите от работата на партньорите по темата „Здраве и здравословно хранене“. Всяка партньорска организация показа как са били реализирани дейностите, заложени в графика, и работната програма на проекта. Всяка страна представи презентации за проведена дискусия на тема „Храненето, движението и доброто физическо състояние са моят живот“, за реализирането на инициативата  „Чаша чай“, в която учениците си приготвяха здравословна закуска, и за откриването на информационен щанд материали за здравословното хранене.

В програмата домакините бяха включили интересни дейности, които дадоха възможност на участниците от различните страни да се запознаят отблизо с културата, историята, с начина на живот в Полша и да създадат контакти със свои връстници от Европа.

След официалното посрещане и отчитане на работата, се проведе „съвместно готвене“. Всяка група имаше възможност да представи типични за страната си ястия и да оптита от кухнята на останалите партьори. За да оцени и наблюдава работата на групите по време на приготвянето на ястията, бе поканен професионален готвач. Като резултат от тази инициатива бе издаден кулинарен албум със снимки и рецепти на представените ястия от всички страни. Учениците имаха възможност да приготвят и опитат и галска кухня.

В работния график на срещата бяха включени посещения  на културни и исторически забележителности на Полша. Бе организирано посещение на ски курорт Закопане и минерален комплекс Терма. Участниците имаха възможност да посетят концентрационния лагер в Освиенцим и да разгледат забележителностите на град Краков.

Срещата приключи с обобщаваща дискусия, на която бяха обсъдени и оценени резултатите от дейностите.  Организиран бе коктейл за всички участници в проекта, заедно с родителите и учениците от приемните семейства.

Работата по проекта продължава с темата „Здраве и култура“. Домакин на следващата среща ще бъде България. Учениците от ПГЕЕ ще имат възможност да посрещнат свои връстници от Италия, Австрия, Полша, Литва, Латвия, Естония и Турция и да им покажат българските културни ценности и фолклор.