Ученици от ПГЕЕ взеха участие в кръгла маса

Водещи, Общество

Възпитаниците на ПГЕЕ”Капитан Петко войвода” се изправиха пред едно ново предизвикателство – проведоха Кръгла маса на тема „Здравословно хранене, движение и добро физическо състояние” по проект „Wir lernen gesund zu leben!“, секторна програма „Коменски, част от програмата „Учене през целия живот”.

Така те за пореден път доказаха, че се справят блестящо не само с техниката, но и умеят аргументирано да дебатират.

В „Дома на здравето”, където се проведе дискусията със съдействието на Директора на РЗИ д-р Жени Стайкова и подготвени специалисти от Регионалната здравна инспекция, учениците от ПГЕЕ се почувстваха комфортно и бяха приветствани от заместник-директора на РЗИ д-р Иван Чавдаров. Компетентното жури с председател г-н Георги Гарабедян и екип от РЗИ с интерес проследи изявите на младите възпитаници, които оживено разискваха въпроси, свързани с техния микросвят – възможно ли е човек, макар и да не се е придържал към здравословния начин на живот, тепърва да го превърне в реалност и какво е нужно за това; как де се регулира хранителния режим; как да се избира най-подходящата храна и как тя да се приготвя така, че да е здравословна; как може да се избягва стресът; как да се общува повече с природата…

След разискванията по поставените казуси, журито определи учениците, които се откроиха сред останалите със своите изчерпателни и аргументирани отговори – Ивайло Сираков от 12”а”кл. и Борислав Драев от 12”г” клас.

Участниците във всяка от акциите на проекта„Wir lernen gesund zu leben!“ не само обогатяват знанията си в една твърде актуална и особено значима за нашето съвремие тема – здравословния начин на живот, но също така са и мотивирани да се изявяват и да работят пълноценно по дейностите, за да участват в предстоящите срещи с партньорите на ПГЕЕ – училища от Австрия, Естония, Италия, Латвия, Литва, Полша и Турция.

От ръководството на учебното заведение пожелават успех на тези активни млади хора, които с желание изминават стъпките към подобряване на собствения им начин на живот. „Те дават добър пример на връстниците си и със сигурност ще живеят по-добре от нас, защото имат по-голям избор да живеят по-пълноценно“, се казва още в обръщението към възпитаниците на ПГЕЕ