Голямо количество недекларирана валута в тайници на автобус откриха митничари МП Капитан Андреево


Недекларирана валута за близо 1 115 000 лева откриха митническите служители на МП Капитан Андреево при проверка на автобус, излизащ от България. Нарушението е разкрито в рамките на съвместната операция между органите на Агенция „Митници“, ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД „Гранична полиция“ и Национална агенция за приходите с цел противодействие на контрабандата.
На 30.06.2024 г. в 22:50 часа на пункта пристига автобус с турска регистрация, пътуващ от Румъния през България за Турция. В превозното средство, управлявано от турски гражданин, пътували още един шофьор, стюарда и девет пътници. По метода „анализ на риска“ автобусът е селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентген, при което са отбелязани необичайни плътности около леглото за почивка на водачите. При последвалия физически контрол са открити два специално изградени тайника, в които са били укрити пакети, съдържащи еврови и доларови банкноти с различен номинал. Общо недекларираните валутни средства са 514 000 евро и 60 000 долара с левова равностойност 1 114 917.82 лева.
По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Района прокуратура-Хасково-Териториално отделение-Свиленград.