Кръчмарски фотограф агитира за „Български възход“ със снимки на нищо неподозиращи абитуриенти

Фотограф, който от години снима пияни клиенти по кърджалийските кръчми, използва за политическа агитация в полза на „Български възход“ фотографии на абитуриенти. Това става ясно от жалба, подадена до Районната избирателна комисия в Кърджали от родители на зрелостници от Езикова гимназия „Христо Ботев“. Жалващите се твърдят, че не са наемали да снима децата им фотографа Веселин Запрянов, по-известен като Фото Фери. Той пуснал абитуриентите в страницата си във Фейсбук с надпис „Тази снимка достига до Вас с подкрепата на“, а в средата на изображението поставил логото на партията и името на „Български възход“ заедно с номера й в бюлетината в долния десен ъгъл.
„Недопустимо използването на техни снимки за агитационна цел, без да има декларирано съгласие“, се казва в жалбата на родителите. Посочва се също, че на снимките освен пълнолетни лица има и непълнолетни. Към сигнала са приложени 6 снимки.
Районната избирателна комисия установила, че зад профила Фото Фери стои Веселин Запрянов. При заседанието, на което е разгледана жалбата по собствено желание присъствал и фотографът. Пред членовете на РИК той обявил, че е премахнал снимките от профила си, тъй като съответните лица или техни родители са се свързали с него и са пожелали това. Извинил се за създадената ситуация.. Казал също, че действително на снимките имало непълнолетно дете, но то било гайдарче.
В решението на РИК се казва, че в случая не е установено нарушение на разпоредбите на Изборния кодекс, но сигналът се препраща по компетентност до Комисията за защита на личните данни и до Държавната агенция за закрила на детето.