300 царевични хляба и 1200 порции качамак раздадоха в село Шумнатица

300 царевични хляба и 1 200 порции качамак с телешко месо и сирене раздадоха в кирковското село Шумнатица. Поводът е втория празник на качамака, който се организира по инициатива на кмета на община Кирково Шинаси Сюлейман. Градусът на настроението беше вдигнат до максимален предел още в началото на проявата, когато по римския мост край реставрираната и действаща воденица преминаха Шинаси Сюлейман и известният народен певец Николай Славеев, съпроводени от гайдарски състав „Войводите“.
Кметът поздрави присъстващите с празника от сцената.
„Възстановихме и втора воденица в Шумнатица. Предстои само да се направят проби. Имаме намерение да възстановим и трета“, заяви Шинаси Сюлейман.
Поздрав към присъстващите отправи и Николай Славеев. С песните си той накара още в началото на програмата присъстващите да се хванат на дълго хоро. Настроението поддържаше и танцова група „Пловдивъ“. На сцената се качиха и самодейни групи от община Кирково.
Дошлите на празника имаха възможност да опитат от качамака, който местния майстор-готвач Бриго беше приготвил в 15 тави. 1 200 порции бяха раздадени на присъстващите. Акцент на празника в Шумнатица тази година беше хлябът, приготвен от царевично брашно. Организаторите бяха подготвили 300 самуна, които буквално бяха разграбени от хората.
И тази година имаше демонстрация как се приготвя качамак. Освен това местни производители предлагаха на дошлите на празника сирене, мляко, мед, етерични масла и различни видове чай от билки, събрани в района.