Предприемачески дух и вдъхновение изпълниха СУ „Й. Йовков“


Предприемачески дух и вдъхновение изпълниха СУ „Й. Йовков“, където екипите от 10. и 11. клас профил „Предприемачески“ с интензивно изучаване на английски и немски език представиха своите иновативни интегрирани задания на открита публична защита. Проявата е заключителна инициатива по НП „Иновации в действие“ на МОН.
Чрез менторството, контактите и насоките на ръководителя- госпожа Галина Попова, младите предприемачи показаха, че са достойни проактивни хора на България, готови да развиват своите идеи до реални работещи проекти и бизнеси.
Отборите представиха своите предприемачески проекти и защитиха идеите си на български, английски и немски език пред г-жа Ангелина Костова – началник на РУО- Кърджали, г-жа Людмила Чаушева – директор на училището, г-н Стоян Георгиев – зам.-директор, учители, ученици и родители.
От изявите стана ясно, че учениците са работили на максимални обороти, за да представят своите проекти в най-завършен вариант, което провокира възхитата и аплодисментите на гостите. Те бяха впечатлени от всеки един от предприемаческите проекти, които варираха от производството под юридическа форма – едноличен търговец, разнообразни работещи модели на екологосъобразен бизнес – производство на екопелети, гъба от морска пяна, етерични лечебни масла, здравословен хляб от овес, кутия от бамбук и производство на екопанели до издаване на тематичен брой на периодично издание /списание/ на социално-икономическа тематика -списания за фолклор и култура, за еколотичен туризъм, за реставрация и възстановяване на знакови исторически обекти и български светини, за световното и българско кино.
Г-жа Попова, изрази удовлетвореността си от представянето на екипите и подчерта, че зад всяка изява стои отлична екипна работа с преподавателите по чужди езици и информационни технологии.
Госпожа Костова поздрави Директора на училището за създадените благоприятни условия за изяви на учениците, също и г-жа Попова за провокирания интерес у подрастващите към предприемаческата дейност. За нея учениците са достойни бизнес предприемачи, готови да се развиват не само на територията на област Кърджали, но и извън нея.
„Горда съм, че съм Директор именно на такива ученици, които търсят, опитват и успяват, които потвърждават истината, че предприемачите се създават, а не се раждат.“ – каза в обръщението си г-жа Чаушева.
В края на срещата част от момичетата, участници в събитието, представиха и друга сфера, в която се развиват, а именно фолклорната музика. Под ръководството на г-жа Гинка Матева те изпълниха народната песен „Слънчице, мило мамино“ като двугласно изпълнение.