ОДМВР-Кърджали с мерки за абитуриентски балове без инциденти


Комплекс от мерки в навечерието и по време на абитуриентските балове са планирани в ОДМВР-Кърджали. Във фокус е личната безопасност на абитуриентите по време на тържествата, при придвижване с автомобили и охраната на реда около заведенията, където ще се устройват празниците на зрелостниците. Предварително ще бъдат извършени проверки на заведенията от служители на РДПБЗН-Кърджали за установяване състоянието на пожарната и аварийна безопасност на обектите. Проверките на полицейските служители ще са с акцент върху пропускателния режим за недопускане на лица с опасни предмети и огнестрелно оръжие, а също и в нетрезво състояние с цел да се предотвратят предпоставки за конфликти и нарушения.
С Регионалното управление по образование и с директорите на училища се действа координирано за уточняване дните за изпращане на зрелостниците, на местата за празнуване и евентуални пътувания, свързани с баловете.
Специални мерки са предвидени по направление на безопасността на движение за предотвратяване на пътни инциденти. Засилено полицейско присъствие е предвидено по маршрутите към местата, където ще се провеждат тържества и около обектите. При необходимост е планирано да се организира съпровождане с полицейски автомобили на колони от моторни превозни средства, превозващи абитуриенти. Евентуални нарушения на водачи и пътници ще бъдат заснети с видеокамери и впоследствие ще бъдат наложени санкции по ЗДвП. От Пътна полиция предупреждават, че неизползване на обезопасителни колани и показване през прозореца на автомобилите е нарушение, което се наказва с глоба от 50 лв. Използването на клаксони също е неправомерно и се санкционира с глоба от 10 лв.
Полицията призовава абитуриентите да бъдат разумни и внимателни, за да не помрачават един от ней-хубавите празници в живота си. Разчита се и на активността на гражданите, които станат свидетели на неправомерно поведение и рисково шофиране, да подават сигнали на единния европейски номер 112.

За безопасни празници Пътна полиция съветва:

Спазвай Закона за движението по пътищата.

Мисли за собствената си безопасност.

Празнувай, но се контролирай.

Не прекалявай с алкохола.

Намери си шофьор за бала и след него.

Ако ще шофираш, не пий алкохол.

Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици Ако не си правоспособен водач, не шофирай.
При нужда позвъни на телефон 112.
Спазвай Закона за движението по пътищата.
Дори по време на празници разпоредбите на Закона за движението по пътищата остават в сила. Нарушенията все по-често се документират с автоматизирани технически средства и не се налага спирането на автомобилите на място.

Мисли за собствената си безопасност.
Винаги поставяй собствената си сигурност на преден план. Никога не позволявай рисковото поведение на твоите приятели да те постави в опасност от пътен или друг инцидент. Най-рисковото поведение по време на баловете е свързано с:
– управление с несъобразена или превишена скорост;
– неправилно превозване на пътници, показващи се през прозорците или люковете, или седнали върху рамките на вратите, или такива, които се изправят от седалките на мотоциклетите;
– извършване на опасни маневри с превозни средства, в които превозват пътници неправилно;
– отнемане на предимство;
– преминаване на червен сигнал на светофара;
– управление от неправоспособни водачи;
– управление на МПС след употреба на алкохол, наркотични вещества или техни аналози;
– подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците;
– возене на повече пътници от броя на местата за сядане.

Празнувай, но се контролирай.
Празниците и доброто настроение не скриват опасностите и не може да бъдат оправдание или спасение при необмислени и рискови действия. Комбинацията от емоции и еуфория води до непредпазливост, безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът и отговорното поведение не пречат на настроението.

Не прекалявай с алкохола.
Алкохолът не е най-добрият начин да си повишиш настроението. Той има много странични ефекти, които се проявяват по различно време. Алкохолното опиянение може дори да развали празника на цялата компания. Може да попаднеш в рискови ситуации заради „смелите“ решения, взети под влияние на изпития алкохол.

Намери си шофьор за бала и след него.
Предварително си избери шофьор за празничното шествие с автомобили. Това може да е родител или друг близък. Не се качвай в кола с шофьор, който вече е пил.

Ако ще шофираш, не пий алкохол.
Ако си правоспособен водач и ти ще шофираш по време на празниците, не пий алкохол. Ако все пак решиш да се забавляваш по този начин, навреме си осигури трезвен и опитен водач. Не забравяй, че изпитият алкохол подвежда към взимане на „смели“ решения, а крайният резултат е нежелан и неприятен.

Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици.
Шофирането след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление. Рисковете за катастрофа на пътя са големи не само за шофьора, но също така за спътниците му и за останалите участници в движението по пътя.

Ако си неопитен водач, не шофирай.
Ако все още не си достатъчно подготвен водач, но имаш правоспособност за управление на МПС, не демонстрирай уменията си точно по време на бала. Движението в колона, шофирането под влияние на приповдигнато настроение и по-силен шум от музика изискват по-добри шофьорски умения, търпение и психологическа устойчивост. За неопитния водач рискът от попадане в критична ситуация е много по-голям. Бъди внимателен и не се примирявай с нарушенията, които може да застрашат сигурността на движението по пътищата.