Ученици от ПТ по селско и горско стопанство се включиха в Седмицата на гората

Професионална гимназия по селско и горско стопанство – град Кърджали се включва активно в Седмицата на гората – 2024, чието мото тази година е „Гората е живот… и обща отговорност“. Всяка година Седмицата на гората се провежда през първата пълна седмица на април, когато лесовъдите и горските служители отбелязват професионалния си празник.

Инициативата протече в партньорство с ДЛС „Женда” и Дивечовъден участък „Студен Кладенец“.

Групата бе посрещната лично от директора на ДУ „Студен кладенец“ инж. Борис Къдрински, който запозна учениците с дейността на дивечовъдния участък и беше техен гид. Основната цел е ученици от X и XII клас от специалност „Горско и ловно стопанство“ да натрупат практически опит по въпросите, посветени на основите на развъждането и отглеждането на дивеча и ловностопанските съоръжения.

Учениците разгледаха отблизо конструктивното устройство на изградените чакала, хранилки и солища. Неподправени емоции сред всички предизвика и наблюдението на индивидите от основните видове дивеч, както и разселените в района зубъри. Денят завърши с вкусен обяд, приготвен от любезните домакини на стопанството и подаръци за всички.

Служители на ДЛС „Женда“ и ученици, извършиха облагородяване на двора на гимназията със сребрист смърч. Служителите на държавното ловно стопанство показаха на младежите иновациите, използвани в горското стопанство за превенция срещу горски пожари, заболявания в горите и охрана.

Идеята е чрез засаждането им обществото да бъде приобщено към проблемите по опазване на гората, популяризиране на лесовъдската професия, както и повторната употреба на суровини и продукти с цел грижа за природата.

Ръководството на гимназията, ученици и преподаватели изказват искрени благодарности на целия екип на ДУ „Студен кладенец“ с ръководител – инж. Борис Къдрински и на ДЛС Женда – инж. Радослав Боев и честитят професионалния празник на техните колеги лесовъди: заместник – директор инж. Илияна Семерджиева и инж. Евгений Паскалев.