Безплатни прегледи на деца организира Община Момчилград


Два вида безплатни прегледи за деца организира Община Момчилград. На 8 и 9 май в специалистът-офтамолог д-р Ерай Дурмуш ще прегледа близо 200 деца от детските градини, чиито родители са дали съгласие. Уредът за изследванията – рефрактометър, ще бъде осигурен от МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. Целта е да бъде установено здравословното състояние на децата и ако при някой от прегледаните бъде открит проблем, да бъде насочен към специалист за лечение.
Тази година община Момчилград ще организира и безплатни прегледи за гръбначни изкривявания (сколиоза) и плоскостъпие. Ще бъдат обхванати всички деца от 1 и 2 клас. За децата в 1 клас прегледите ще бъдат на 8 април, а във 2 клас ще бъдат през месец май. Прегледите ще бъдат извършвани от д-р Биркан Гюней, ортопед – травматолог от УМБАЛCM „Н.И. Пирогов”.
„Грижите за детското здраве са сред най-важните приоритети на Община Момчилград. По тази причина разширяваме профилактичната програма за скрининг сред децата“, заяви кметът на Община Момчилград Илкнур Кязим.