Ботевци се класираха за участие в национални олимпиади

За поредна година ученици от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ се класират за участие в Националната олимпиада по история и цивилизации. Към олимпийския отбор на училището се присъединяват Георги Дичков и Ендер Кючукали от 10. клас. Те ще представят Гимназията на националния кръг на олимпиадата по история и цивилизации за 2024 година, която ще се проведе в периода 26.04. – 28.04.2024 г. в гр. Русе. Успехът им не е случаен, а е резултат на техните постоянни стремежи и многогодишен интерес към историята, на последователната им и задълбочена допълнителна работа по тази учебна дисциплина. И двамата ученици участват в проект по Национална програма „Ученически олимпиади и състезания“, включени са в група за обучение на талантливи ученици с ръководител госпожа Диана Георгиева, която мотивира учениците си през целия период на обучение да усвояват историята. Доказателство за придобитите умения на гимназистите са постиженията им в състезания и олимпиади, които се увеличават всяка година.
С амбиция, знания и сериозна заявка за успех догодина са и деветокласниците, които са с най-висок брой точки в класацията на областния кръг на олимпиадата по история и цивилизации – Лъчезара Солакова е със 73 точки, а Иво Тихов е с резултат от 71 точки. Това тяхно постижение е повод за радост и за учителя им Ибрахим Бейсим.
Бейза Дауд от 12. клас е единствената зрелостничка от област Кърджали, която е класирана за национален кръг на олимпиадата по български език и литература. Тя продължава традицията от Езиковата гимназия да има представители на националната олимпиада по български език и литература, а това е повод за радост и удовлетворение от дългогодишния труд на учителя по български език и литература Магдалина Маринова. Бейза постигна и максимален брой точки на втория кръг от Националното състезание „Стъпала на знанието“. Тя ще е и претендент за призово място и на предстоящата финална надпревара през месец май. Бейза Дауд участва и в проект по Национална програма „Ученически олимпиади и състезания“ в група за обучение на талантливи ученици с ръководител госпожа Емилия Владева. Националният кръг на олимпиадата по български език и литература ще се състои на 6 и 7 април в град Хисаря.