Награди за малките художници от ОДК-Кърджали на Националния конкурс за детска рисунка „Наследници на Дечко Узунов”

На 22 февруари, рожденият ден на именития художник Дечко Узунов, в Казанлък се състоя церемонията по награждаване на победителите в ХVII-я Национален конкурс за детска рисунка „Наследници на Дечко Узунов”, който се провежда под патронажа на Областния управител на област Стара Загора.

Темата на конкурса тази година е „Пролет“. Две от специалните награди в този престижен конкурс завоюваха малките художници от Школата по изобразително изкуство към ОДК с ръководител Севинч Еминова.

Специалната награда на Директора на Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Дечко Узунов” бе присъдена на Максим Иванов, на 12 години, а деветгодишната Ева Чилингирова спечели Специалната награда на Обществения съвет на училището.

Максим вече 4 години се обучава в  Школата по изобразително изкуство към ОДК и е носител на престижни награди. Той е ученик в V клас на СУ «Отец Паисий“».

Ева от две години посещава школата и учи във II клас в ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“.

Националният конкурс за детска рисунка „Наследници на Дечко Узунов”  е организиран от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Дечко Узунов” в Казанлък и е включен в Календара на Министерството на културата. За участие в надпреварата тази година бяха изпратени над 1000 детски рисунки от 60 образователни институции в страната.

През 2024 г. се отбелязват 125 г. от рождението на големия български художник Дечко Узунов и 55 г. от създаването на гимназията.

Арда нюз