Улица на името на писателя Юмер Ерендорук откриха в Крумовград

По повод 90-та годишнина от рождението на Юмер Осман Ерендорук и в изпълнение на решение на Общински съвет Крумовград от месец декември 2023 година на 21 февруари 2024 година в Крумовград беше открита улица на името на писателя.
На събитието присъстваха кмета на общината Себихан Мехмед, председателя на общински съвет Крумовград Метин Байрамали, дъщерята и внуците на писателя, приятели и граждани.
Водещите на събитието поднесоха информация за живота и творчеството на писателя. Ученици от групата за изучаване на „майчин – турски език“ към ЦПЛР-ОДК рецитираха негови стихове.
Себихан Мехмед приветства присъстващите и изрази признателност към делото и творчеството на писателя Юмер Ерендорук. Лентата беше прерязана от Себихан Мехмед, Метин Байрамали и дъщерята на писателя Гюлшен Ерендорук.
След откриване на улица „Юмер Осман Ерендорук“ в залата на ОДК беше прожектиран филм, посветен на живота и творчеството на писателя.
Юмер Осман Ерендорук е роден на 12 февруари 1934 година в село Орех, община Крумовград. Посветил е целия си живот в борба срещу комунистическата власт, възродителния процес и е бил ревностен защитник на свободата на словото в Република България.
През 1965 година са публикувани първите му сборници с разкази „Ранен гълъб“, а през 1967 година сборници с разкази „Остави мъжа ми“. През 70-те години авторът написва романите: „Гарип Милион“, „Учурум“ и „Бурук Аджъ“. След романите пише пиеса наречена „Бебек“. Така авторът заема своето място сред българо-турските литературни дейци.
Осъждан, интерниран и по-късно през 1989 година Юмер Осман Ерендорук и семейството му са депортирани в Република Турция. Още същата година в списание „Гласът на балканските турци“ е публикувана творбата „S.O.S“, известна още като „Третият гроб“. Така става известен сред литературните среди в Истанбул.
Авторът има над двадесет отпечатани книги. Пиесата „Бебек“, не е публикувана, но е заснета екранизация от телевизионния канал TGRT.
Арда нюз