БСП се обяви против включването на 1 февруари в културния календар на Кърджали

На последната сесия на Общинския съвет – Кърджали с огромно недоумение чухме изказването на г-н Радослав Милев и видяхме увереността, с който той направи предложението си в културния календар на Община Кърджали да бъдат включени датите 1 февруари – ден за почит към жертвите на комунизма и 23 август – ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им. Изразяваме своето крайно несъгласие с това предложение, се казва в позиция на на Областния и Общинския съвет на БСП – Кърджали, разпространена до медиите. От партийната централа мотивират позицията си с две основни причини.
Културният календар на мероприятията в Община Кърджали включва различни по големина и разнородни по същност събития, чиято основна цел е да обединява хората, да постига интеграция, създаване на приятелски отношения, толерантност, популяризиране на хубавите традиции и показване на кърджалийци и гостите на града пъстротата на живота ни и красотата на отношенията, градени от поколения местни жители. В този план политическите мероприятия, свързани с каквито и да било чествания на отделни политически формации, не допринася за изпълнението на целите на културния календар. Съответно подобни дни нямат място в него. Това е първата причина, според БСП. На второ място от партийната централа посочват, че прави впечатление избирателният характер на предложените за включване дати. Всички жертви на различни режими в резултат на събития и световни тенденции се пазят по достойнство в паметта и сърцата на хората.
От БСП посочват и други политически дати:
– 27 януари – Международен възпоменателен ден на Холокоста
– 11 април – Международен Ден на политзатворниците, концлагеристите и пострадалите от фашизма и войните
– 9 май – Международен ден на жертвите за почит към жертвите от Втората световна война
– 6 август – Международен ден за почит на жертвите на Хирошима
– 26 декември – Ден за почитане жертвите от ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС.
И много други. На тези дати ние отдаваме почит и тачим паметта на загинали хора. И това идва отвътре, от сърцето и ума на всеки. Но се надяваме да сме се поучили от историята и да не повтаряме грешките й, се посочва в позицията.
Трябваше ли на 20 декември 2023 година шумно да отбелязваме датата, на която преди 80 години бяха застреляни шестте ястребинчета и да припомняме думите на малкия Стойне: „ Чичко, не ме разстрелвай, аз съм малък“? И резултата …. ?
Не! Категорично не предлагаме подобни дати да бъдат включени особено в културния календар на Община Кърджали, се казва в позицията на БСП.
Културата е висше знание, смисъл на човешкия стремеж към развитие и прогрес. В този план ние смятаме, че в културния календар на Община Кърджали трябва да бъдат включени празници, дни, чествания, които не са с политически характер и не раздалечават и отчуждават хората, а напротив – събират ги и правят живота по-красив, по-задружен, по-пълноценен.
Искаме да вярваме, че всички в Кърджали се стремим към единство, толерантност и разбирателство, категорични са социалистите.
Острата ни реакция срещу предложението за включване на разединяващи дати точно в културния календар на Община Кърджали е продиктувана от ценностите, които движат БСП в дългогодишната ни история.
Нека празнуваме живота и нещата, които ни свързват, а не разединяват, се казва в позицията, подписана от Милко Багдасаров, председател на ОблС на БСП Кърджали и от Георги Кючуков, председател на Общ.С на БСП Кърджали.