Бюджет 2024 на община Кърджали беше приет с гласовете на ДПС, ГЕРБ и БСП

Бюджет 2024 на община Кърджали беше приет с гласовете на общинските съветници от ДПС, ГЕРБ и БСП. При гласуването се въздържаха съветниците на Възраждане и Демократична България. Нямаше нито един глас “против”.

На сесията днес, общинският съвет прие най-големия бюджет в историята на Кърджали. Той е в размер на 130 950 000 лева, като увеличението е над 47 %. „За“ гласуваха 36 съветници от ДПС, ГЕРБ и БСП, а представителите на „Възраждане“ и „Демократична България“ се въздържаха.

Кметът Ерол Мюмюн го нарече бюджет на инвестициите и увери, че ще има строг контрол по изразходването на средствата. Той призова опозицията в местния парламент също активно да участва в изпълнението на бюджета: „Бъдете кърджалийци, не трупайте политически дивиденти, а работете за гражданите, които са ви избрали“.

Субсидиите от централния бюджет, които ще постъпят, са 87 695 175 лева, като ръстът е с 14 на сто. Собствените приходи на общината са изчислени на 28 112 394 лева.

Предвидена е инвестиционната програма в размер на 22 986 039 лв. Ще бъдат реализирани и 8 проекта, финансирани със средства от Европейския съюз, с индикативен размер на 4 427 692 лв.

Ако държавата е майка, а не мащеха, общината ще получи дължимото, съгласно чл. 107 от Закона за републиканския бюджет. Когато сме готови и са направени поръчките и подпишем договорите,  тогава ще постъпят парите по нашите сметки, обясни кметът.

Заделени са 1 милион лева за подготвянето на 33 проекта, така че като дойде момента, веднага общината да има готовност да кандидатства.

Арда нюз