СУ „Васил Левски“- Крумовград откри седмицата, посветена на Левски

Отново наближава паметната дата 19-ти февруари, когато ще сведем глави пред погледа на Апостола. Отново в нас ще напират думи, които много често се оказват слаби да изразят силата на преклонението ни пред святото му дело. Припомняме си заветите му, защото и днешният, и утрешният ден имат същата нужда от идеите на революционера, държавника, на човека Васил Левски. Припомняме си, защо този ненадминат в своето величие българин, посвети живота си на Отечеството.
За да отдадат почит към Апостола днес учениците от VIв и IXв клас проведоха съвместна инициатива-час, посветен на патрона на училището, под наслов “По стъпките на свободата“. Това е едно от мероприятията, което постави началото на множеството инициативи, включени в празничната седмица “За теб, Апостоле…“. Мероприятието се проведе в конферентната зала на училището. Атмосферата бе празнична. Звучаха възрожденски песни.
Часът започна с думите на чаровните водещи Теодорина и Марти от VIв клас, които припомниха на всички защо сме се събрали днес – да си спомним за Апостола и да отдадем почит на великия син на България. А тяхната съученичка Айлин отправи своето послание с прекрасните думи на поета:
„Не викай никой. Няма да помогне.
От теб зависи твоето спасение.
Спомни си Левски!
Ще се превъзмогнеш.
Едва тогава чакай Възкресение.“

И колкото много да знаем за Левски – то е малко. В този час учениците се докоснаха до някои непознати и любопитни факти за живота на Апостола. Направиха виртуална разходка из Националния музей „Васил Левски“. Докоснаха се до непознати факти около смъртта и гроба на Васил Левски. Насладиха се на прекрасните стихове, изпълнени от рецитаторите от IXв клас, стихове, които накараха кръвта да застине… Казани на място, с тежест и лишени от ненужна украса.
Личността на Левски ще продължава да намира място в сърцата на всеки българин. А днес, учениците от VIв и IXв клас доказаха,че са достойни потомци на Васил Левски- патрона на училището .