Венци от Доган и Пеевски на гроба на Мюмюн Генчоглу

Венци от почетния председател на ДПС Ахмед Доган и от председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски  бяха поднесени на гроба на Мюмюн Генчоглу – изселникът, който в далечната 1985 година организира грандиозен митинг на площад „Ататюрк“ в Бурса и съобщи на света, че комунистическата партия в България се провежда насилствена асимилация на етническите турци. Възпоменателна церемония за 31-годишнината от смъртта на Мюмюн Генчоглу (Mümin Gençoğlu) се състоя днес в гробището „Емирсултан“ в Бурса.

„Днес, на 31-та годишнина от смъртта му, почитаме великата личност Мюмюн Генчоглу. Почитаме човек, чийто живот премина в отдаденост на идеята за добрите взаимоотношения, сътрудничество и приятелство на Република Турция с балканските страни. Нашият съгражданин от Джебел постави основите на най-здравите мостове за хиляди изселниците към родните населени места. Преди 31 години Турция и България загубиха ценна личност, оставила достойнство, чест и любов към родината на всички поколения. Днес наш дълг е да продължим завещания светъл път от Мюмюн Генчоглу“, каза пред присъстващите Неджми Али, кмет на община Джебел. Роден в джебелското село Желъдово, Генчоглу завършва религиозно училище в Кърджали през 1948-ма. Три години по-късно се изселва в Бурса със семейството си. Създава една от най-успешните компании в „столицата на изселниците“, но се занимава и с политика. В периода 1970-1972 г. е №1 в категорията „Турски бизнесмен с най-голям износ“. През 1983, 1984, 1985 и 1986 година и обявен за най-големия данъкоплатец в Турция.

Научавайки за смяната на имената на българските турци в Кърджалийско в края на 1984 година, Мюмюн Генчоглу създава на 17 януари 1985 година изселническата организация „Балгьоч“. Започва серия от митинги, срещи с министри, премиер, президент, дипломати. През 1991 година е избран за депутат от партията на Тургут Йозал – Анаватан. На 7 февруари 1993 година той претърпява тежка катастрофа край Ескишехир, докато пътува за погребението на бивш финансов министър в Анкара. През годините най-влиятелният изселник, който е почетен гражданин на Джебел, е сочен и за един от най-богатите хора в Турция, а във фабриките му работят хиляди нашенци. Сред поканените да почетат паметта на известния бизнесмен, политик и общественик днес в Бурса бяха кметът на Джебел Неджми Али, председателят на Общинския съвет в Джебел Сейфи Мехмедали, областният председател на ДПС в Кърджали Ресми Мурад, областниятт председател на ДПС в Хасково Мехмед Атаман, кметът на община Стамболово Аднан Йълдъз и др. Синът на Мюмюн Генчоглу – Орхан, благодари на всички дошли да почетат паметта на баща му.

Арда нюз