Неджми Али участва в 159-ото заседание на Комитета на регионите

Европейският Комитет на регионите провежда своето 159-то пленарно заседание, което е и първо за 2024 година. Сред пратениците на България в политическата асамблея на представителите на местните и регионалните власти на ниво Европейски съюз е и кметът на община Джебел Неджми Али.

Основните акценти в дневния ред на настоящата пленарна сесия са в контекста на предстоящите Европейски избори, които ще се проведат от 6-ти до 9-ти юни.

Кметът на Джебел се изказа в дискусия по време на заседание на групата „Обнови Европа“ в Комитета на регионите относно това как да бъде мотивиран избирателят към разумен вот, за да не натежи крайният изборен резултат в полза на радикалните формации. Неджми Али отбеляза, че Европейският парламент и Европейската комисия трябва да действат в синхрон, за да бъдат конкретизирани мерки, които да стабилизират агросектора. „От 2014 година се говори за опростяване на правилата, за да бъдат улеснени земеделските производители. По темата определено има дълг към тези хора, за което говорят протестите в много европейски държави. Належащо е и осмисляне на „зелените“ политики“, посочи Неджми Али.

През 2024-та се навършват 30 години от създаването на Комитета на регионите. Годишнината ще бъде отбелязана в белгийския град Монс на 18 и19 ти март, на които прояви основната тема ще бъде бъдещето на Европа.