Кметът инж. Изет Шабан ще се отчете пред гражданите за четвъртата година от първия си мандат

Общество

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан проведе последната за календарната 2023 година редовна месечна работна среща с кметовете и кметските наместници на населените места.  На срещата присъстваше и председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям.

Кметът инж. Изет Шабан запозна присъстващите с мероприятията, които ще се проведат през месец декември. „На 8 декември (петък) от 17.30 часа ще грейнат светлините на Коледно-новогодишното дърво, с което ще бъде поставено тържествено началото на Коледните и Новогодишни празници в общината“, заяви Изет Шабан. Той подчерта, че на 22 декември (петък) от 17:30 часа в салона на читалище „Родопска искра“ ще представи публичен отчет на четвъртата година от първия си мандат. Пълният отчет ще бъде качен в официалния сайт на община Ардино www.ardino.bg, на страницата на община Ардино във фейсбук и в новогодишния брой на общинския вестник „Ардински глас“. След отчета, ще се проведе празничното Общоградско тържество по случай предстоящите празници.

На 24 декември от 11:00 часа пред чешмата-паметник в центъра на Млечино ще се проведе традиционният възпоменателен митинг-мевлид в памет на жертвите от първия протестен митинг срещу т.нар. „възродителен процес” и по случай 39-годишнината от трагичните събития през 1984 година. На 25 декември венци и цветя ще бъдат поставени пред първия паметник на жертвите на тоталитарния режим в Момчилград, както и пред паметните плочи на загиналите в селата Горско Дюлево, Ауста, Нановица, Равен и Груево. На 26 декември ще се състои възпоменателният митинг на Тюркян чешма в кирковското село Могиляне.

По време на срещата бе обсъдена и готовността за работа през зимния сезон на територията на общината. Кметът Изет Шабан заяви, че ще продължават да отделят ресурси за реконструкция и рехабилитация на общинската пътна мрежа. Той подчерта, че и държавата трябва да обърне внимание за подобряването на републиканската пътна мрежа. „От особено значение за нас е пътят Кърджали – Ардино – Смолян. Проектът за реконструкция трябва да бъде, такъв, че пътят да стане по-бърз и пропусклив. По този начин значително да подобри свързаността на Ардино с околния свят.

От особено значение за развитието на туризма има и републиканският път Кобиляне – Брезен – Боровица – потомяемия мост на река Арда – Сполука, ползван от хиляди жители в региона, като на същия бъдат изградени нови два броя мостови съоръжения. Единият от мостовете е в село Боровица, а другият е на река Арда след село Китница – отнесеният мост“, заяви кметът.

И на тази кметска среща Изет Шабан наблегна темата за проблема с водоснабдяването и недостигът на питейна вода в голяма част от населените места на територията на общината. „Където има надеждни водоизточници, трябва да се организираме и да работим за решаването на проблемите с недостига на вода. Това е важен проблем“, заяви Изет Шабан. Той прикани кметовете да направят предложение за подобряване на организацията на работата им с цел постигане на по-висока ефективност.

Гюнер ШЮКРИ