Писателката Мария Лалева се срещна с почитатели в Кърджали

Известната българска писателка Мария Лалева се срещна с почитатели в Кърджали по покана на Регионалната библиотека “Н. Й. Вапцаров”. Тя поговори с тях за романите си „Живот в скалите“ и „Пасиансите на Архангелите“, за живота и за житейски важните неща.
Мария Лалева сподели пред своите читатели, че ако „Живот в скалите“ е писана от кървяща рана и тази емоция личи във всяка една страница, то „Пасианса на Архангелите“ е писана от преболялата и осмислена рана. „Тази рана, на която си си задал въпроса: Защо ми е причинено?, за да стигнеш след това до въпроса: Защо аз извиках еди кой си да ми причини раната?“.
Именно това според писателката е и основният въпрос, който трябва да си зададем: „Защо аз го извиках, за да постъпи той така с мен?“ и допълни, как много често хората, които ни нараняват, изневеряват, предават, са най-добрите ни съдбовни учители, „Защото иначе ние няма да се спрем. Така сме устроени хората, че възприемаме и започваме да мислим когато ни боли“, смята Лалева.
И допълни, че най-важното нещо за нея е с какво усещане читателят затваря книгите. „Усещането, което е докато препуска по страниците е едно, но когато затвориш книгата е също като с хората. Ако искаш да се върнеш към този човек, към тази книга, към този филм още веднъж, значи и там е трепнала онази честна струна“, подчерта писателката.

Мария Лалева е българска писателка. Родена е в Благоевград на 17 юли 1969 година. Завършва езиковата гимназия в града, а впоследствие висше образование със специалност „Икономика“. Тя става известна още с излизането на стихосбирките „Личен архив“ (2013) и „Не съм ви ближна“ (2016). През 2018 година излиза дебютният ѝ роман „Живот в скалите“, който много бързо се превръща в една от най – продаваните книги в България. Сценарист и изпълнителен продуцент на игралния филм „Дамасцена от 2017 г.
Жена на годината на сп. „Грация“ за 2019 година.