Валута за над 320 000 лева откриха на МП Капитан Андреево, част от парите били укрити в тенджера

Митническите служители на Митнически пункт Капитан Андреево откриха недекларирана валута с левова равностойност над 320 000 лева при три отделни проверки на товарен автомобил и два автобуса с пътници в рамките само на 24 часа.

При първия случай на 29.11.2023 г., около 13:55 часа, на МП Капитан Андреево на трасе за изходящи товарни автомобили пристига празна товарна композиция с турска регистрация на път от Нидерландия за Турция. В зоната за митнически контрол водачът, турски гражданин с инициали Е.Е., е заявил, че няма нищо за деклариране. В хода на извършената митническа проверка инспекторите откриват в долап с хранителни продукти на шофьора тенджера, пълна с еврови банкноти в различни купюри от 5 до 50 евро. Установени са недекларирани общо 45 000 евро. Валутата е задържана и е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор, под надзора на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград.

Също на 29.11.2023 г., около 23:00 часа, на изходящо трасе от страната пристига на пункта автобус с пътници по маршрут от Румъния за Турция. Двамата водачи и всички пътници са обявили, че не пренасят нищо за деклариране. При последвалата проверка и лични прегледи, митническите инспектори откриват около кръста на един от пътниците, турски гражданин с инициали М.Я ., пликове с банкноти в евро и щатски долари. Установената недекларирана валута е 20 000 евро и 20 000 щатски долара. В джобове на дрехите и в чанта на друг пътник в автобуса – турски гражданин с инициали Б.Г., са открити недекларирани 30 000 щатски долара и 8160 евро. Недекларираната валута е задържана и са образувани две досъдебни производства по описа на ТД Митница Бургас, които се провеждат под надзора на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград.

На 30.11.2023 г., около 03:30 часа, на МП Капитан Андреево също е установена недекларирана валута при извършена щателна проверка на друг автобус с пътници по маршрут от България за Турция. В ръчната чанта на турски гражданин в автобуса с инициали С. Д. митническите служители откриват недекларирани 46 400 евро. Пътникът е представил данни за произхода на валута, но тя не е декларирана по съответния ред и също е задържана, а срещу него е съставен акт за административно нарушение.