Осъдиха мъж за грабеж и опит за изнасилване

Осъдителна присъда бе постановена от Окръжен съд – Кърджали по отношение на Т.М.К., 50-годишен, предаден на съд за извършени в условията на опасен рецидив, две престъпления – грабеж и опит за съвкупление с лице от женски пол.
Насроченото за разглеждане разпоредително заседание по делото, бе проведено по реда на съкратеното съдебно следствие, в което от подсъдимия Т.М.К. бяха признати всички факти и обстоятелства, изложени в обвинителния акт.
С присъдата подсъдимият Т.М.К., бе признат за виновен за престъпление – грабеж, извършен в условията на опасен рецидив, а именно в това, че на 25.07.2023 г. в с. Пчеларово отнел чужди движими вещи от владението на В.П.Т., без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила, поради което бе осъден на наказание „лишаване от свобода“ за срок от осем години, при първоначален „строг“ режим на изтърпяване на наказанието.
Със същата присъда подсъдимият бе признат за виновен и в това, че на същата дата и място, при условията на опасен рецидив, направил опит да се съвкупи с лице от женски пол, като я принудил към това със сила, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини, поради което бе осъден на наказание „лишаване от свобода“ за срок от шест години и осем месеца, при първоначален „строг“ режим на изтърпяване на наказанието.
На основание чл.23 от Наказателния кодекс на подсъдимия Т.М.К. бе определено едно общо наказание, по-тежкото от двете, а именно: наказание „лишаване от свобода“ за срок от осем години, което следва да изтърпи при първоначален „строг“ режим.
Потвърдена бе и взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на подсъдимия Т.М.К.
Присъдата на съда не е окончателна и подлежи на обжалване и/или протестиране пред Апелативен съд – Пловдив