Съдът потвърди дисциплинарно уволнение на пияна полицайка

Водещи, Общество

Административният съд в Кърджали потвърди дисциплинарното уволнение на пияна полицайка. Скандалният случай е от преди година. На 21 ноември в 08,30 часа С.П. е трябвало да се яви на работа в сградата на ОД на МВР в Кърджали. Към 7,10 ч. жената позвънила по телефона на свой колега и го помолила да пусне от нейно име заявление за ползване на 2 дни платен отпуск. При разговора говорът на полицайката бил забавен, а казаното звучало несвързано. Малко по-късно С. П. била уведомена по телефона от прекия си ръководител, че следва да дойде лично в сградата на ОДМВР – Кърджали и сама да подаде заявлението си.

Около 09:00 часа полицайката тръгнала от дома си с автомобил „Фолксваген“, собственост на баща й, към сградата на полицията. По пътя блъснала спрян за разтоварване камион. Полицайката обещала на шофьора, че ще плати причинените щети и поискала да не викат полиция. Обяснила, че е служител в МВР и „ще оправи всичко“. След това продължила пътя си и паркирала на паркинга на ОД на МВР – Кърджали.

В 09:37 часа, С.П. влязла в сградата и попълнила заявление за отпуск. На колегите на полицайката направило впечатление, че се държи неадекватно, изпитва затруднения при комуникация с тях, а някои доловили и миризма на спирт.

Полицайката напуснала сградата и потеглила с автомобила. Минути по-късно била спряна за проверка. Катаджиите забелязали, че дясната страна на колата била смачкана и пробита от претърпян удар. Поведението на жената било неадекватно, имала забавени движения и говор и била във видимо нетрезво състояние, като се усещала миризма на алкохол в издишания от нея въздух. Полицайката не успяла да изпълни проверката за употреба на алкохол с дрегер и отказала следващи опити. Издаден й бил талон за медицинско изследване. Кръвната проба била взета в 12:20 часа и показала 2.75 промила. Полицайката била задържана за 24 часа в ареста, а по случая било образувано досъдебно производство. Освен това на С.П. било наложено дисциплинарно наказание „уволнение“ със заповед на министъра на вътрешните работи, което бившата полицайка атакува в Административния съд. Магистратите отхвърлят жалбата като неоснователна и недоказана. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.